9x
4x
1x
1x

Nick de Jong leidt Devils naar winst

Wout van der Hoef
6 februari 2016

web-0009

De AHOUD Devils Nijmegen heeft zichzelf vrijdagavond een uitstekende dienst bewezen door in een rechtsreeks duel de Dolphin Kemphanen uit Eindhoven te verslaan. In een enerverende strijd leidde captain Nick de Jong met twee goals en een megalading charisma zijn team naar de overwinning.

De vorige week geblesseerd uitgevallen captain Rick Wijnen moest spijtig genoeg vanaf de tribune toekijken hoe zijn team de wedstrijd verschrikkelijk spannend hield door zelf veel te weinig te scoren. Hoewel De Jong al wekelijks aantoont de absolute uitblinker te zijn van het als maar groeiende team, vrijdag met de C op zijn borst steeg hij naar ongekende hoogten. Zijn tweede goal, de 3-2 direct na de 2-2 gelijkmaker van Eindhoven, was van een andere planeet.

Het team van de AHOUD Devils is met de haven in zicht bezig aan een imposante inhaalrace. Na de verloren clash thuis tegen Geleen, wat overigens wel een heerlijke wedstrijd was, volgden overwinningen op Tilburg, Dordrecht en nu dus Eindhoven. Door die negen punten en het verrassende verlies van Eindhoven vorig weekend thuis tegen Heist op den Berg, zijn de Devils de Kemphanen op de ranglijst gepasseerd en staat het team van coach Josh Mizerek op een voorlopig vierde plaats.

Het kan vreemd lopen zo op het einde van de competitie want Olympia Heist won vrijdagavond ook van de nummer twee Tilburg, waardoor ook de Trappers nog niet geplaatst zijn. De Belgen zijn in opmars maar liggen te ver achter om zich zelf nog plaatsen. Hun resultaten zijn wel lekker voor de Devils, dat in de huidige stand HYC Herentals als play-off tegenstander ontmoet. Zover zijn we echter nog lang niet, want er staan nog drie wedstrijden op het programma.

Vrijdagavond begon Nijmegen aanvallend aan de wedstrijd maar de eerste echte uitval van Eindhoven was meteen raak. Binnen drie minuten scoorde Mike Verschuren de 0-1 met assistentie van Deniss Baskatovs en Filip Martinec. Zonder de andere spelers van de Kemphanen heel veel te kort te doen, leek het alsof coach Willem van de Kraak alleen deze drie spelers opstelde. Roofbouw dus op deze drie geweldige spelers.

Na de 0-1 bleef Eindhoven een tijdlang de betere ploeg met de betere kansen. Halverwege de eerste periode kwam de thuisploeg beter in zijn spel en volgenden de eerste kansen. Eric Hoogvliets stuitte op doelman Mike Beeren en René Vugts ook terwijl de goalie zijn stick op dat moment even kwijt was. De Nijmeegse druk nam toe en doelman Beeren stopte vele pogingen maar grossierde in rebounds. Daardoor was het chaos troef voor zijn goal en was het wachten op de gelijkmaker.

web-0003

Een powerplay voor Nijmegen in de zeventiende minuut kwam op het juiste moment. Nick de Jong schoot op aangeven van Jake Hendriks en Eric Hoogvliets de 1-1 binnen. De puck kwam via de staander achter doelman Beeren weer uit het goal en dat leidde tot heftige protesten. De puck zou volgens bronnen uit Eindhoven nooit in het goal zijn geweest.

Verstandiger zou zijn geweest om niet te lang stil te blijven staan bij een tegenslag, want nog in dezelfde minuut sloeg Nijmegen nog een keer toe. Op aangeven van Harrie Verdonschot schoot Jay Plamont op de goalie. Zijn rebound was een gemakkelijke prooi voor de mee opgekomen, hardwerkende en nimmer opgevende Tom Kokke. De 2-1 was de bekroning op een goedlopende eerste periode die werd afgesloten met wat tumult rondom Verschuren. Het bleef 2-1 want standen worden nooit gecorrigeerd. Ook niet door scheidsrechter Jeroen Hesselberth, die heftig bekritiseerd werd door de gasten.

Na de eerste dweilpauze kregen de gasten een powerplay mee en had Nijmegen het lastig. Ook de paal achter de Nijmeegse goalie Tomislav Hrelja bracht een keer uitkomst. Nijmegen zakte in en Eindhoven leek goed bezig. Net als in de eerste periode kwam de ommekeer halverwege. Een schot van Verdonschot, aan de andere kant een hard schot van Lucca Kluijtmans, daarna weer kansen voor Kokke, De Jong en Vugts. Nijmegen was klaar voor de derde treffer, ondanks het gevaar van bijvoorbeeld Joey Beeren voor Eindhoven.

Maar de goal viel aan de andere kant, geen 3-1 maar 2-2, gescoord in powerplay. Wessel Copier zat op de strafbank en Perry Muller von Czernicki schoot de puck vanaf de blauwe lijn hard en zuiver achter Hrelja in de goal. Een tegenvaller in de 38-ste minuut terwijl de thuisploeg zelf verzuimde om te scoren.

web-0007

En toen was daar Nick, Nick de Jong. De beresterke Nijmeegse verdediger veroverde achter zijn eigen doel de puck en schaatste langs de rechterboarding helemaal op tot diep in het aanvalsvak. De tegenstanders boden slechts kansloze tegenstand. De Jong gaf een pass voor de goal, maar Verdonschot kon niet afronden. Kokke pikte de puck op en gaf hem op De Jong. Vanaf rechts naast de goal van Beeren begon De Jong met al zijn power aan een rondtrekkende solo met een weide boog achter de goal om en terwijl alles en iedereen kansloos toekeek en de pass verwachte, schoot De Jong de puck van ver in de korte hoek. Het Triavium stond op zijn kop en nog steeds in de 38-ste minuut stond Nijmegen weer op voorsprong.

In de derde periode vergrootte Vugts de 3-2 voorsprong snel naar een 4-2 voorsprong. Vlak daarvoor ontsnapte de thuisploeg nog aan een verschrikkelijke kans voor de gasten. Vugts’ treffer was ook een hele mooie. Op links kon hij voorgeven maar verraste Beeren door zelf kort, maar hard te schieten. De marge van twee goals was binnen, maar de wedstrijd nog niet.

web-0010

Met Baskatovs op de strafbank kreeg Nijmegen een powerplay. Een mooie kans om verder uit te lopen, maar puckverlies leidde tot een break van Verschuren. Wesley Hendriks moest ingrijpen waardoor scheidsrechter Hesselberth niet anders kon dan een penaltyshot toekennen, Verschuren faalde omdat hij de controle over de puck verloor waardoor Hrelja zijn inzet kon keren.

De strijd ging verder en het werd grimmiger. Dat hoort ook in een wedstrijd tussen twee directe concurrenten waarin de belangen groot zijn. Hoogvliets ging iets te ver door op doelman Beeren en Kluijtmans checkte hem flink in de rug. Da’s niet handig met Willem Gloudemans in de buurt die het direct opnam voor zijn snelle aanvaller.

De Kemphanen bleven er echter in geloven en gelijk hadden ze. Langzaam nam de druk toe en na een break kwamen ze met drie op twee op Hrelja af. Mike Overweg, een solide verdediger, scoorde de 4-3. De spanning was terug en Eindhoven bleef pressing spelen om een gelijkmaker te forceren. Ze hadden nog ruim tien minuten en het werd voor Nijmegen steeds lastiger.

web-0013

Verdonschot had voor de verlossing kunnen zorgen toen hij zomaar de puck van Eindhoven kreeg en vrij voor doelman Beeren stond. Zijn vizier stond vrijdag niet op scherp. Maar wel die van Jake Hendriks, wekelijks de aanvalsleider die doelpunt op doelpunt stapelt de laatste weken. Mike Vedder gaf Copier de kans om te schieten, Beeren redde maar gaf een rebound voor open doel weg. 5-3 voor Nijmegen en een dolenthousiaste Jake.

De buit, drie hele dure punten, leek binnen maar weer Verschuren gooide roet in het eten. Op 57:36 frommelde hij de puck achter Hrelja en bracht hij de stand op 5-4. Nijmegen moest nog een keer diep gaan en Eindhoven haalde zijn goalie van het ijs en bracht een extra speler op het ijs, Kayo van Zoest. De tijd tikte weg en met een verlaten doeltje moest Perry Muller van CZ een Nijmeegse break onreglementair stuiten. 2+10+20 voor roughing en abuse. Van Zoest pakte na het laatste fluitsignaal ook nog even 20 strafminuten voor abuse.

Frustraties horen bij een verloren sleutelwedstrijd, net zoals de blije gezichten bij de winnaar. De voorlopige winnaar heet AHOUD Devils Nijmegen met een stralend middelpunt en terecht tot Man of the Match uitgeroepen Nick de Jong.

Hoofdsponsoren