9x
4x
1x
1x

NIJB past competitieopzet aan

Wout van der Hoef
5 september 2015

De NIJB heeft na het recent wegvallen van Groningen uit de Eredivisie, de competitieopzet van de BeNe-league aangepast. Eerdere publicaties zijn hierdoor niet meer van toepassing. De Groningers, die verder gaan in de Eerste divisie, waren in Poule A ingedeeld. Beide poules bestaan nu uit acht teams. De AHOUD Devils Nijmegen zit in Poule B.

BeNe-league seizoen 2015-2016

Deze zestien teams strijden het eerste jaar in 2 poules om het kampioenschap. Vanaf het seizoen 2016-2017 zullen 2 divisies op sterkte worden ingedeeld, gebaseerd op de resultaten van het seizoen 2015-2016. Naast dit kampioenschap zal er in beide landen ook een separate bekercompetitie worden gespeeld.

BeNe-league Poule A bestaat uit Amsterdam, Antwerpen, Den Haag , Dordrecht, Heerenveen, Herentals , Turnhout en Zoetermeer. In poule B zijn ondergebracht: Den Bosch, Eindhoven, Geleen, Heist op den Berg, Leuven, Luik, Nijmegen en Tilburg.

In beide poules wordt een enkele competitie gespeeld. Alle teams spelen daardoor 14 wedstrijd in hun poule. Ook spelen de team één keer uit of thuis tegen de teams uit de andere poule volgens onderstaand schema. De behaalde punten in wedstrijden tegen teams uit de andere poule worden in de eigen poule meegeteld.

De halve finale om de BeNe-league gaat vervolgens in een best-of-three serie tussen de nr. 1 uit poule A en de nr. 2 uit poule B, en de nrs. 2 uit poule A en 1 uit poule B. De nrs. 1 hebben daarbij thuisvoordeel. De finale wordt vervolgens gespeeld in een best-of-three serie tussen de winnaars van de halve finales. Het thuisvoordeel in de finale wordt bepaald aan de hand van alle onderlinge wedstrijd(en) tussen de finalisten.

Nationale kampioen

De winnaar van de BeNe-league is kampioen van zijn land.
1. Als de verliezend finalist afkomstig is uit het andere land, dan is de verliezend finalist kampioen van dat andere land.
2. Als beide finalisten uit een en hetzelfde land komen en de beide verliezende halve-finalisten uit het andere land afkomstig zijn, dan spelen deze twee teams een finale om het kampioenschap van dat andere land.
3. Als beide finalisten uit een en hetzelfde land komen en de verliezende halve-finalisten zijn uit verschillende landen afkomstig, dan spelen de 2 hoogst geklasseerde teams, afkomstig uit het land dat nog geen kampioen kent op basis van bovenstaande regels, uit elke poule een finale om het kampioenschap van dat land.

BeNe-league seizoen 2016-2017

Onder voorbehoud (en aan de hand van een evaluatie in januari) spelen de nummers 1 tot en met 4 uit elke poule in één poule. De overige teams komen een niveau lager uit in poule B. Vanaf het seizoen 2016-2017 worden er door de onderste twee teams uit poule A en de bovenste twee teams uit poule B promotie/degradatiewedstrijden gespeeld.

Hoofdsponsoren