9x
4x
1x
1x

Nijmegen feliciteert Tilburg Trappers

Wilco Veldhorst
21 april 2016

p109

KAMPIOENSCHAP TILBURG TRAPPERS

Hoe moeilijk dit voor de echte Nijmegen-supporter ook voelt, Tilburg Trappers gefeliciteerd met jullie kampioenschap in de Duitse Oberliga. Jullie hebben het volledig verdiend. Overigens blijft staan dat ook de Oberliga zwakke broeders kende het afgelopen seizoen.

Al blijft het leuk om pesterig te kunnen zeggen dat jullie voor die titel toch een paar Nijmeegse jongens met de Nijmeegse mentaliteit heel hard nodig hadden. Levi Houkes en Mitch Bruijsten, jullie uiteraard ook van harte gefeliciteerd met jullie titel.

De NOS was kennelijk ontgaan dat dit een werkelijk fantastische prestatie is. De NOS begreep niet helemaal dat Tilburg niet naar de Bundesliga ging. Afgezien van het feit dat dat vooraf de afspraak was en afgezien van het feit dat met “Bundesliga” het om het tweede niveau in Duitsland gaat, de DEL II zou Tilburg voor een avontuur in de DEL II ook organisatorisch en op het vlak van sponsoring nog enige stappen moeten maken.

Hoewel Tilburg zijn zaakjes prima op orde heeft, is de DEL II wél een ander kopje thee zeg maar. De clubs met de laagste begroting spelen met een begroting van 1,2 miljoen Euro (Freiburg en Kaufbeuren) terwijl de Kassel, Bietigheim, Bremerhaven en Frankfurt met een begroting tussen de 2,5 miljoen en 3,0 miljoen euro spelen. Wil je een rol van betekenis spelen, zal je begroting dus minimaal rond de 2,0 miljoen euro moeten zitten.

Qua toeschouwers zullen de Tilburgers overigens geen gek figuur slaan, maar met rond de 2500 toeschouwers gemiddeld nog steeds rond de middenmoot hangen. Tilburg heeft het echter gewoon fantastisch gedaan dit jaar. De 2850 toeschouwers verzorgden een fantastische sfeer en hoewel de gemeente nog niet zo hard wil, zou het mooi zijn als Stappegoor uitgebouwd kon worden naar een capaciteit van 4000 tot 5000 toeschouwers of wellicht zelfs meer. Wil men naar de DEL II zal er toch wat aan de capaciteit in Stappegoor gedaan moeten worden.

p110

Voor het totale Nederlandse ijshockey is de titel van de Trappers in de Oberliga natuurlijk prachtnieuws. Het was lang geleden dat het Nederlandse ijshockey zoveel aandacht op de nationale tv en in de landelijke kranten kreeg. Al was de aandacht nog mager, als je ziet wat voor prestatie de Tilburgers geleverd hebben. Volgend jaar wordt Tilburg i.p.v. de jager de gejaagde en zal Tilburg nog een hele kluif krijgen aan Duisburg, Regensburg en Landshut wat dolgraag terug wil naar de DEL II.

Dus ook volgend jaar belooft voor de Tilburgers een jaar onder druk spelen te worden. Mooier nieuws voor het Nederlandse team kan je bijna niet bedenken. Neem de kern van Tilburg Trappers, aangevuld met Nardo Nagtzaam (Ljubljana), Kevin Bruijsten (Amiens), Mike Dalhuisen (Esbjerg) Julian van Lijnden (FASS Berlin), Raphael Joly (Duisburg) en Steve Mason (Rapperswil-Jona-Lakers, Nationalliga-B Zwitserland) heeft Nederland een ingespeeld team dat aangevuld wordt met spelers die de laatste 25 jaar zelden in zo’n hoeveelheid in de hoogste twee competities van grote ijshockeylanden hebben gespeeld. We mogen, zeker na een tweede Oberliga-jaar van Tilburg, volgend jaar best wat verwachten van het Nederlandse team.

Meer en meer wordt duidelijk dat de op de puinhopen van de oude eredivisie ontstane scheiding van Tilburg (naar de Oberliga) en de rest samen met Eerste divisie en Belgische clubs in de BeNe-Liga opgegane clubs uit de eredivisie een juist is gebleken.

We zullen zien wat volgend seizoen de Nederlandse ijshockeyliefhebber gaat brengen. Hopelijk de terugkeer van de Dames en de U18 op een hoger niveau. Een tweede titel voor Tilburg en mogelijk promotie naar de DEL II zou natuurlijk prachtig zijn en waarom niet, misschien beslissen ooit nog één of twee Nederlandse en Belgische clubs Tilburg te volgen in de Oberliga. De na 1980 weinig verwende ijshockeyliefhebbers gaan nog mooie jaren tegemoet.

Hoofdsponsoren