9x
4x
1x
1x

Nijmegen op play-off koers?

Wilco Veldhorst
3 februari 2016
Nijmegen-Dordrecht IJshockey-8697

Foto: David van Haren

Vrijdagavond staat alweer een finale voor onze AHOUD Devils op de rol. Wint Devils vrijdag, dan staan we voor het eerst dit seizoen op een play-off plaats. Dat is een mooie opsteker, want de op papier sterkste tegenstander is UNIS Flyers Heerenveen, de kersverse bekerwinnaar op de laatste speeldag van de reguliere competitie.

De opdracht voor Nijmegen is dus helder. Er moet minimaal drie keer gewonnen worden in de reguliere speeltijd tegen de komende vier tegenstanders. Nijmegen speelt nog tegen Eindhoven (thuis), Den Bosch (uit), Luik (thuis) en Heerenveen (uit). Gezien het spel van de afgelopen weken is een play-off plaats zeker geen kansloze missie, maar dat houdt wel in dat we aanstaande vrijdag maar één opdracht hebben: winnen.

De competitie is zoveel leuker dan voorgaande jaren, het gaat immers weer ergens om en in poule B van de BeNe-Liga zijn de meeste clubs behoorlijk aan elkaar gewaagd. Kemphanen verloor in overtime van Heist, dat afgelopen vrijdag nog een zeperd thuis van 2-26! tegen titelfavoriet Herentals te verwerken kreeg.

Niemand in Eindhoven ging uit van een nederlaag en de voor Eindhovense begrippen goed opgekomen aantallen toeschouwers zagen het ook helemaal zitten toen het na de 1e periode al 4-1 voor de thuisclub stond. Echter, het werd nog 4-4 en in overtime ging Eindhoven alsnog onderuit. Jammer voor Eindhoven, maar tegelijkertijd maakt dit ijshockey natuurlijk ook zo’n vreselijk leuk spelletje in welke andere sport kan zo’n voorsprong in zo’n korte tijd nog ongedaan worden gemaakt?

Het betekent echter ook dat wij Eindhoven niet mogen onderschatten. Weliswaar won Devils in Eindhoven in overtime van Kemphanen, datzelfde Kemphanen won ‘gewoon’ met 7-1 van Leuven en uit zelfs met 3-9….. Maar er gingen nogal wat wedstrijden met groot verschil verloren. Kortom, Nijmegen en Eindhoven zijn aan elkaar gewaagd.

rick

Foto: David van Haren

Het Eindhovense ijshockey maakte in het seizoen 2008-2009 zijn rentree in de eredivisie. Stormachtig, want over de naam van het naar de eredivisie gegane IJsbrekers, moest nog een stevig robbertje gevochten worden. De storm is daarna nooit echt gaan liggen. Een storm waarin overigens ook de gemeente Eindhoven een dubieuze rol speelde, door maar liefst 2x te dreigen met sluiting van het 2.500 zitplaatsen tellende Eindhovense ijssportcentrum. Een werkelijk prachtige state-of-the-art accommodatie met een 400 meter ijsbaan, een prachtige ijshockeyhal en zelfs een aparte trainingshal. Uitgerust ook met een speciaal op ijshockeytrainingen ingebouwd camerasysteem. Niet voor niks ook het jaarlijkse decor van de finale om de Nederlandse ijshockeybeker.

Een halve opstand onder de Eindhovense bevolking dwong eerst de Eindhovense VVD-wethouder zijn idee in te trekken en vervolgens dwong de Eindhovense bevolking zijn opvolger van SP-huize die gek genoeg onder het vorige College nog de grote opposant was tegen sluiting van deze voor het Nederlandse ijshockey zo belangrijke volksvoorziening tot het intrekken van haar oorspronkelijke plan.

Dat de weerstand groot was tegen sluiting bleek wel uit het feit dat er vanwege de hoeveelheid insprekers maar liefst twee! inspraakavonden nodig waren. De publieke tribune zat voller dan toen de Eindhovense gemeenteraad moest stemmen over het pakket van 40 miljoen Euro voor de grondaankoop van de grond onder het Philipsstadion en het trainingscomplex van PSV waarmee PSV destijds gered moest worden. De speciale actie-Facebookpagina kreeg ruim 8.000 likes. Ook het Eindhovense bedrijfsleven onder leiding van ASML en VDL sprak zijn steun uit voor de ooit door het Philipsconcern geschonken ijsbaan, waarvan sluiting een enorme kapitaalvernietiging zou betekenen én het einde van de Eindhoven Kemphanen, een grote ijshockeyclub met een bloeiende jeugdopleiding.

p087

Foto: Thijs de Witte

Eindhoven Kemphanen was eigenlijk geen opvallende deelnemer aan de eredivisie. De club zelf had de zaakjes goed voor elkaar, maar was qua resultaten vooral een middenmoter. Vorig jaar maakte een nieuwe stichting een doorstart in eredivisie. Dit jaar vindt de club zich dan terug in de BeNe-Liga, maar van de clubs die vanuit de eredivisie kwamen in de BeNe-Liga valt Eindhoven het meest tegen, dan wel heeft zich het beste aangepast aan het niveau en het beste een stap terug gezet van de vijf.

Eindhoven mag dan een ijshockeybolwerk met een grote jeugdopleiding zijn, de club werd tot op heden slechts één bekerwinnaar en was in 2013 verliezend bekerfinalist, maar landskampioen werd ze nog nooit. Een beetje magere erelijst voor zo’n club, maar als het aan Nijmegen ligt zal de erelijst dit seizoen niet uitgebreid worden.

Bekende ex-spelers zijn er natuurlijk wel, waarvan ex-Bondscoach Tommy Hartogs misschien wel de bekendste is, samen met Theo van Gerwen een kleine tien jaar terug de grote animator achter de terugkeer van Eindhoven op het hoogst podium.

Terug dan naar vrijdag. De bekendste en tevens oudste speler van Eindhoven is ex-Tilburger Perry Muller von Czernicki, die nog rond schaatst alsof het een jonge God is. Daarnaast heeft Eindhoven een Let en een Tsjech in het team, maar wordt het Eindhovense team vooral gevormd door een kern van Eindhovense jeugdspelers. De bekendste kop in Nijmegen was wellicht Mark Visschers, maar de trainer is inmiddels gestopt bij de Kemphanen.

Alles bij elkaar is er genoeg reden een aantrekkelijke wedstrijd tussen twee gelijkwaardige tegenstanders te verwachten. We zien u graag in Triavium als zevende man a.s. vrijdag 5 februari om 20.30 uur.

Hoofdsponsoren