9x
4x
1x
1x

Nijmegen pakt eerste winst na shoot outs

Wout van der Hoef
15 maart 2015

IMG_5289

De AHOUD Devils Nijmegen heeft zondag een geweldige slag geslagen in de finale om het kampioenschap van de eerste divisie door het sterke Hijs Hokij Den Haag na shoot outs met 4-3 te verslaan. De winnende treffer werd op spectaculaire wijze door Mike Vedder gescoord. De beslissende save verrichtte de uitmuntende Nijmeegse doelman Tomislav Hrelja op de laatste inzet van Manitas Demelinne.

Door dit fantastische resultaat leidt Nijmegen met 1-0 in de best-of-two, waarvan komende vrijdag de tweede en beslissende wedstrijd in Den Haag wordt gespeeld. Coach Ronnie Plamont glunderde na afloop van het gigantische spektakel voor meer dan 1.500 toeschouwers van oor tot oor na de vijfde overwinning op rij. Weer herhaalde hij zijn woorden “Je hoeft niet alle wedstrijden te winnen, als je maar de belangrijksten wint.”

Winnen van Den Haag, de nummer één van de reguliere competitie, een verrassende uitslag of niet? Op 19 december, vlak voor Kerst, speelden de beide teams ook tegen elkaar in het Triavium en toen was de stand na 60 minuten en een overtime 2-2. Andri Salomonson besliste toen die avond de wedstijd na shoot outs. De gedachten gingen terug naar die dag.

IMG_5263

Nijmegen leidde zondag de shoot out reeks door een doelpunt van Jake Hendriks. Na hem misten Alan van Bentem voor Den Haag, Mike Vedder voor Nijmegen, Marco Bommezijn voor Den Haag en Wesley Hendriks namens de Devils. De gelijkmaker kwam op naam van, jawel, Salomonson. Na de 1-1 ging het circus verder. Jake Hendriks miste de vierde shoot out. Gelukkig deed Joey Verreijen dat voor Hijs ook. Mike Vedder scoorde zijn tweede shoot out wel door doelman Clint Soer op schitterende wijze te omspelen. Toen Tomislav Hrelja de laatste inzet van Manitas Demelinne onschadelijk maakte, barstte het feest op het ijs en tribunes los.

Aanvankelijk zag het er helemaal niet zo goed uit voor de AHOUD Devils. Den Haag begon zeer sterk aan de wedstrijd en zette de thuisploeg onder druk. Dat openingsoffensief van de gasten leidde in de derde minuut al tot succes. Jasper Kick versloeg vanaf de blauwe lijn doelman Hrelja, wiens zicht uiterst belemmerd werd.

Nijmegen sloeg echter snel terug want een goede minuut later rondde Jesse Handriks een schot van Willem Gloudemans goed af en stond het in de vijfde minuut weer 1-1. De wedstrijd was vanaf de eerste minuut hard. Een echte finalestrijd was losgebarsten in het Triavium. Den Haag was de meest aanvallende ploeg en Nijmegen verdedigde met alle middelen. Scheidsrechter Pascal Keus had er ook zin in en liet gelukkig heel veel toe.

IMG_4495

Doelman Hrelja, na afloop uitgeroepen tot de ‘Most Valuable Player’ van het seizoen, had de meest miraculeuze reddingen en soms een engeltje op zijn schouders. Geluk dwing je echter af. In powerplay met Jake Hendriks op de strafbank, werd hij echter opnieuw door Jasper Kick verslagen en weer was hem het zicht op de puck ontnomen. Na de 1-2 sloeg Nijmegen andermaal snel terug. Dylan Kost doorkruiste het aanvalsvak en schoot vanaf rechts de puck achter doelman Soer. De 2-2 hield Nijmegen de rest van de periode goed vast.

Er kamen wel kansen op de 3-2, tweemaal door Eric Hoogvliets en eenmaal door Willem Gloudemans, maar het gevaar kwam voornamelijk van Den Haag. De periode werd afgesloten door een aantal reddingen van Hrelja en een schot op de paal. Er kwam gelukkig een einde aan zware eerste periode.

IMG_4840

In de tweede periode gingen Nijmegen en Den Haag iets rustiger van start en lag het tempo een stukje lager. Nijmegen mocht aanvallen en Hoogvliets had een aardige kans. Die kansen komen er altijd als Jake Hendriks op het ijs staat met zijn maten Jay Plamont en Mike Vedder. Jake schoot op doelman Soer en zijn lijn werd door een shift vervangen door Dylan Kost, Tom Kokke en Pim Vinke. Den Haag kreeg de puck niet weg en Dylan Kost pikte de afgeslagen puck op en versloeg doelman Soer voor de tweede keer. Nijmegen nam door de 3-2 voor het eerst een voorsprong in de wedstrijd en had daarmee alle schroom van zich afgeschud.

IMG_4476

Uiteraard ging Den Haag na de 3-2 op zoek naar de gelijkmaker, maar liep daarin tegen twee straffen aan. Nijmegen kreeg een uitgelezen kans om in powerplay naar 4-2 uit te lopen. Het liep echter totaal anders, want een misverstand tussen doelman Hrelja en verdediger Dave Stappershoef zette Stace van Bentem voor een leeg doel. De snelle Haagse aanvaller scoorde shorthanded de 3-3. Weg voordeel, weg voorsprong. Een pijnlijk moment voor het Nijmeegse kamp en na twee periodes was de stand nog steeds gelijk.

IMG_4813

De derde periode was een schitterend schouwspel. De spelers acteerden in de hoogste versnelling en vlogen over het ijs. Voor beide doelen waren het man-tegen-man gevechten om de puck en elke aanval was rijp voor een goal. Die vielen er niet, maar dat was een Gods wonder. De hele periode was één groot waanzinnig spektakel en de pucks vlogen links en rechts langs de goalies of smoorden in het gedrang van de artiesten.

Een overtime was het gevolg van een 3-3 gelijke stand, maar zelden kon het publiek zo genieten van een 0-0 periode stand. In die overtime met vier-tegen-vier kregen de ploegen meer ruimte om te schaatsen en vloog de tijd voorbij totdat Rick Wijnen wegens roughing naar de strafbank werd gestuurd. Nijmegen moest het met drie-tegen-vier 1.17 minuut volhouden en dat deden ze op een heldhaftige manier.

IMG_5270

Het massaal opgekomen publiek was de grote winnaar van de avond, want er was al ruim twee en een half uur gespeeld toen de shoot outs begonnen. Een betere reclame voor de ijshockeysport konden wij ons niet voorstellen en de tranen kregen de vrije loop na de sensationele winst na de laatste shoot out.

Vrijdag verplaatst zich het toneel naar de Uithof in Den Haag voor de tweede wedstrijd. Zal Nijmegen, gesterkt door de winst in de eerste wedstrijd, in staat zijn om opnieuw voor een daverende verrassing te zorgen? De felbegeerde titel gaat dan naar de keizer Karel stad. Wie had dat een maand geleden durven dromen?

Door Wout van der Hoef
Foto’s IJshockeyfoto.nl

Hoofdsponsoren