9x
4x
1x
1x

Nijmegen verliest kelderkraker

Wilco Veldhorst
11 december 2016

In een redelijk gevuld Triavium werd vrijdag de kelderkraker in de BeNe-Liga gespeeld.  Er moest gewonnen worden als Nijmegen wat aan die pijnlijke plek in de competitie wil doen en wat was daar een mooiere tegenstander voor dan GIJS? GIJS vorig jaar kampioen geworden in de 1e divisie en dit jaar doorgeschoven naar de BeNe-Liga.

Het is best even wennen om ‘ons’ Nijmegen zo laag op de ranglijst te zien staan. Onderaan, dat is heel lang geleden en dat voor een club die samen met Tilburg, Amsterdam, Heerenveen jaren een abonnement op de titel leek te hebben. Zo’n 750 toeschouwers waren er afgekomen op een wedstrijd die in het teken stond van de strijd tegen gynaecologische kanker. Royaal voor aanvang werd de avond geopend door Nijmeegse Annie en Sieneke.

Een mooi voorprogramma, maar het ging natuurlijk om de wedstrijd. Tot vlak voor de zoemer van de 1e periode ging de strijd redelijk gelijk op, veel gebeurde er eigenlijk niet, tot Danny Kerstholt de 0-1 maakte in de 10e seconde van de 19e minuut. Vrijwel direct daarna was het rust. Vrij snel in de 2e periode kwam Nijmegen op 1-1 door een doelpunt van Thomas Stuart-Dant.

Koud was het juichende publiek weer gaan zitten, of het zag GIJS zag weglopen naar 1-2 in de 25e minuut en zelfs 1-3 in de 29e minuut door Zahir Hup en David Bartos. Nijmegen leek geslagen, GIJS had het betere van het spel. Een domme overtreding van Groningen-speler Chris van der Vossen bracht Nijmegen weer terug in de wedstrijd. Dave Stappershoef scoorde op aangeven van Thomas Stuart-Dant de aansluitingstreffer in de powerplay, vrijwel direct nadat Van der Vossen de strafbank opgegaan was.

Binnen 40 seconden stond Nijmegen zelfs op 3-3 nadat Peter Vissers op aangeven van Thomas Stuart-Dant met een bekeken schot scoorde. De wedstrijd werd zelfs onvriendelijk. Iets waar het geen moment naar uitgezien had, maar 6 minuten later stond toch mooi de 4-3 op het scorebord, gescoord door Harley Verkroost. Nijmegen leek echt goed teruggekomen in de wedstrijd. Op het moment dat de zoemer van het eind van de 2e periode ging stonden ‘we’ voor en dat is best een lekkere luxe dit seizoen.

Wie weet konden we weer eens een overwinning bijschrijven? We gingen er eens goed voor zitten, helaas maakte GIJS in de 45e minuut gelijk. Het bleef lang meer spannend dan goed. Vaak lukte het de Nijmegen-defensie niet de puck weg te krijgen uit het eigen verdedigingsvak. De kansen die Nijmegen creëerde konden niet in doelpunten worden omgezet en zo tikte de tijd weg tot de overtime. Een onachtzaamheid in de Nijmegen-defensie zorgde ervoor dat GIJS kon uitbreken. En zo scoorde Rodney Kuiper op aangeven van Bartos de winnende treffer voor GIJS.

Helaas bleven we ook vrijdag zonder overwinning. Gelukkig stond er na 60 minuten een gelijkspel op het scorebord, zodat we toch een punt thuishielden. Toch zijn er best aanknopingspunten om vertrouwen uit te putten. Groningen had weliswaar het betere van het spel, maar Nijmegen scoorde weer vlot dankzij de komst van Stuart-Dant. Hij scoort niet alleen zelf, maar hij laat ook anderen scoren. Belangrijk, want wie naar de stand kijkt ziet precies waar de problemen zitten. We hebben net zoveel goals tegen als Amsterdam, maar veel minder gescoord.

Nijmegen speelt ook met een extreem jonge line-up en veel ervaring is weggevallen dit jaar. Nick de Jong stopte, de laatste Verdonschot stopte bij Nijmegen, we hebben veel blessures én Wessel Copier is met Jong-Oranje weg en van jonge talenten als Gerritsen kan en mag je geen dragende rol verwachten. Dan wordt de ervaring wel heel dun en dat bleek uit de domme straffen die soms werden opgelopen en de vele onnauwkeurige passes.

Aan de andere kant, prachtig dat Nijmegen met zoveel eigen jeugd speelt en afgezien van Tilburg uit hebben we weinig zeperds gezien zoals in het vorige seizoen. Tegen Herentals zat er ten opzichte van vorig seizoen een flinke verbetering in en Den Haag thuis was simpelweg te sterk. Maar goed, volgende week zaterdag weten we wat ons te doen staat, winnen van Den Bosch en zondag winnen van Luik thuis en wie weet zondag een verrassing in Geleen? Dán kan de wereld er weer ineens heel anders uitzien voor Nijmegen. We zitten pas op een derde van de competitie, dus er kan nog van alles gebeuren.

Door Wilco Veldhorts

Hoofdsponsoren