9x
4x
1x
1x

Nipt bekerverlies in Friesland

Wout van der Hoef
1 november 2015

4

De AHOUD Devils Nijmegen heeft zaterdagavond een kleine nederlaag geleden tegen de UNIS Flyers uit Heerenveen. De wedstrijd was er een uit de derde speelronde van de bekercompetitie, waarin de AHOUD Devils eerder thuis wonnen van Dordrecht en uit verloren in Tilburg. Vanmiddag om 17.00 uur speelt Nijmegen in Eindhoven tegen de Dolphin Kemphanen een wedstrijd uit de BeNe-league.

Coach Mizerek van de Devils trad moedig aan in Heerenveen door gewoon met vier aanvalslijnen te spelen, dat ondanks de afwezigheid van Harrie Verdonschot. Daardoor maakte de jeugdige Eef Gerritsen jr. weer een flink aantal minuten en speelde hij in één lijn met Pim Vinke en Jay Plamont. Peter Visser stond weer op zijn vertrouwde positie met René Vugt en Eric Hoogvliets

De twee andere lijnen bestonden uit Jake Hendriks, Mike Vedder, Willy Schut en Tom Kokke, Jesse Hendriks en Wessel Copier. Met een startende doelman Jefrey Vermeulen en zijn backup op de bank Tomislav Hrelja, bestond het Nijmeegse team uit de verdedigers Stijn IJkhout, Mitchel Knoop, Nick de Jong, Rick Wijnen, Dave Stappershoef en Willem Gloudemans. Wesley Hendriks en Dylan Kost stonden op de blessurelijst.

7

Tegenstander Heerenveen speelde vorig seizoen nog in de Eredivisie-oude-stijl en had plannen om, net als het uiterst succesvolle Tilburg, de overstap naar de Oberliga te maken. Toen dat uiteindelijk niet doorging, vertrokken er een flink aantal spelers, onder wie Kevin Bruijsten, Levi Houkes, Giovanni Vogelaar en onlangs doelman Martijn Oosterwijk, naar Tilburg.

Desondanks staat er in Heerenveen nog een uiterste geroutineerd team met Nederlandse aanvallers Marco Postma, captain Tony Demelinne, Ronald, Wurm Brent Janssen en Valentijn Bouten. Achterin vinden we de van Geleen overgekomen Pippo Limnell Finocchiaro, een Fins-Italiaanse speler die nu gerechtigd is voor het Nederlands ijshockeyteam. Daarnaast heeft Heerenveen twee Canadese imports; Yan Turcotte en Harry Matheson.

8

Ondanks de underdog positie kwam Nijmegen in de eerste periode op een 0-1 voorsprong door een powerplay goal van Nick de Jong. De assists waren van Eric Hoogvliets en René Vugts. Yan Turcotte zat op de strafbank. Het betere Heerenveen schakelde een versnelling hoger en scoorde tussen de dertiende en negentien minuut drie keer. De 1-1 was van Ronald Wurm, de 2-1 van Valentijn Bouten en de 3-1 van Tony Demelinne.

In de tweede minuut zette Heerenveen niet door en kon Nijmegen zich goed staande houden. Het duel kende geen hoog tempo en de eventuele doelpogingen waren allemaal een prooi voor doelman Jefrey Vermeulen, die sterk speelde, alles vast hield en zodoende ook geen rebounds weggaf.

De derde periode was veel levendiger. Heerenveen controleerde het spel, maar drong niet echt aan. Opnieuw was Vermeulen de meest opvallende speler. Heerenveen liep niet uit en Nijmegen kwam geen stap dichterbij.

10

Maar plotseling werd Nick de Jong vanuit de verdediging door Rick Wijnen er op uit gestuurd. De Jong kon ongehinderd over rechts opkomen en de puck strak voorgeven. Jesse Hendriks was op tijd meegekomen om de puck achter doelman Jorrit Vos te tikken. Ondanks de protesten van Heerenveen dat daarbij een schaats zou zijn gebruikt en het overleg van scheidsrechter Paul de Brabander met zijn assistent Jos Korte, werd het doelpunt toegekend.

Met een 2-3 stand kwam de AHOUD Devils dichterbij een verrassing. Mizerek vroeg een time-out aan en inderdaad niet veel later verliet doelman Vermeulen het ijs voor een extra speler. Nijmegen ging in de aanval, maar Turcotte veroverde de puck en via Demelinne werd Matheson de vrije diepte ingestuurd en was de empty net goal een feit en won Heerenveen met 4-2 van Nijmegen.

Hoofdsponsoren