9x
4x
1x
1x

Opluchting ten top

Wout van der Hoef
28 november 2015

web-0012

Het was een heerlijke ontlading direct na de 3-2 van Jake Hendriks in overtime. Ze hadden er zo hard voor gevochten en het was, na een bewogen week, weer een close finish geworden. Deze overwinning voor de AHOUD Devils is van grote waarde; eindelijk weer eens thuis winnen, twee punten erbij en vooral een mentale opsteker.

Het team kreeg afgelopen dinsdag een geweldige meevaller doordat de uitslag van de wedstrijd AHOUD Devils tegen IHCL Leuven van 2 oktober jl. terecht werd omgezet van 3-7 naar 5-0. Leuven had drie in plaats van de maximaal afgesproken twee import spelers opgesteld en zag daardoor de drie winstpunten naar Nijmegen gaan.

Het team van coach Mizerek kreeg echter ook weer een nieuwe tegenslag te verwerken. Na het ontbreken van belangrijke pionnen als Dylan Kost, Wesley Hendriks, Nick de Jong en Jesse Hendriks, haakte deze week ook Mike Vedder geblesseerd af. Mizerek zag vorige week wel Jake Hendriks terugkeren, die dit seizoen steeds weer terug moet vechten na korte blessures. Een fitte Jake op het ijs scheelt echter wel een forse slok op een borrel. Dat bewees hij vrijdagavond nog maar eens.

web-0003

Mizerek mist dus echt een aantal belangrijke basisklanten, maar zoals een echte coach betaamt, verschuilt hij er zich niet achter en stuurt hij aan op zaken waar hij wel invloed op heeft; de aanwezige spelers. Hij heeft voorin nog steeds tien aanvallers tot zijn beschikking en die pakten hun kansen met twee handen aan.

Niet alleen de defensie, maar het hele team op het ijs en in de kleedkamer, wordt op dit moment geleid door de echte captain van het team; Rick Wijnen. We zien allemaal hoe Rick 60 minuten lang met heel zijn hebben en houwen over het ijs sleurt, zijn team op sleeptouw neemt, de meest taaie tegenstanders aanpakt en de scheidsrechter voortdurend bewerkt. Aan zijn hand zie je dat het team knokt voor elke meter ijs en elke speler het beste uit zich boven weet te krijgen.

De wedstrijd van vrijdag tegen Den Bosch was er een van gelijkwaardige tegenstanders. Beide teams bestaan louter uit Nederlanders en hebben de afgelopen vijf jaar een gezamenlijk verleden in de Eerste divisie. Zeven spelers uit de huidige selectie van de Red Eagles hebben een Nijmeegs verleden. Bryan van Rossum, Chajim Bakker, Tommy de Winter en Stefan Ophelders zijn ooit voortgekomen uit de Nijmeegse jeugd. Mark Schra, de captain van Den Bosch, speelde vier jaar zeer verdienstelijk voor de Devils. De Tilburgse broers Marc en Berry Donders kwamen vijf jaar geleden voor het Devils Eredivisieteam uit.

Met Marc Donders hebben we direct de leider van de Red Eagles te pakken. Geen captain, geen assistent captain, maar wel de alleskunner en spelleider op het ijs. Marc speelde als forward, als defence in de powerplays, als vredestichter en als policeman. Een prettig weerzien in het Triavium van een bijzonder sympathieke speler.

web-0008

Heb je hoofdrollen, dan heb je good guys en bad guys. Laten we alleen Ivo Beulen noemen. Hij is goed, absoluut. Een gevaarlijke tegenstander die we jaren terug ook al in Utrecht tegen kwamen. Helaas is half Utrecht opgedoekt en zit die club zonder U14, U17 en seniorenteams. Ivo ontpopte zich gisteren tot de zogenoemde bad guy en kreeg het met bijna iedereen aan de stok. Wel prettig om hem in je team te hebben, maar voor ons als thuispubliek vooral geruststellend om te zien dat de bad guy uiteindelijk aan het kortste eind trok. Na afloop was hij weer gewoon een goeie gozer.

De eerste periode verliep in een hoog tempo waarin doelman Tomislav Hrelja en Thijs van Oosterhout niet in de problemen kwamen. Scheidsrechter Martin de Wilde deelde slechts twee straffen uit. Harrie Verdonschot opende met een kans, Jake Hendriks had een paar momenten, Tom Kokke die alleen op de doelman afging en Rick Wijnen met een schot vanaf de blauwe lijn. Voor de gasten noteerden we kansen voor Marc Donders en Ivo Beulen.

In de tweede periode kwam de wedstrijd echt op gang en al heel spoedig was een aanval van Mark Schra en Chajim Bakker succesvol. Hrelja kreeg het schot van Bakker niet onder controle en Den Bosch leidde met 0-1. Het tempo ging verder omhoog en Nijmegen maakte jacht op de gelijkmaker. Op goed aangeven van René Vugts kon Rick Wijnen snoeihard uithalen vanaf de blauwe lijn en was de stand na 34 minuten weer in evenwicht, 1-1.

De derde periode kende twee gezichten. Den Bosch startte beduidend beter en kwam op 45:41 verdiend op een 1-2 voorsprong. Marc Donders schoot vanaf links de puck loepzuiver diagonaal in de rechter bovenhoek. Daarna kreeg Den Bosch meerdere kansen op de 1-3. Vooral Schra had een hele grote kans.

De ommekeer in de derde periode werd wellicht veroorzaakt door al het gedoe rondom Beulen. Rick Wijnen en Mitchel Knoop hadden keer op keer een aanvaring met Beulen en ook Eric Hoogvliets en Marc Donders kenden een onderonsje. Het voordeel van het steeds grimmiger wordende spel, was een verhoogde amusementswaarde en belangrijker nog, een Nijmeegs team dat nog harder ging strijden voor de gelijkmaker.

web-0010

Willy Schut en Jake Hendriks waren de meest opvallende aanvallers met kansen, maar omdat doelman van Oosterhout goed partij gaf, tikte de tijd weg en bleef Den Bosch op een 1-2 voorsprong staan. De 2-2 viel toch. Mitchel Knoop hield op 57:11 de puck op de blauwe lijn in het aanvalsvak en schoot op het doel. Geen enkele speler nam de puck aan en doelman van Oosterhout had dat pas in de gaten toen de puck in het netje lag. Knoop bekroonde een uitstekend optreden met een doelpunt en zag zich tot Man of the Match uitgeroepen worden.

Met de 2-2 op het bord en een powerplay mee in de laatste twee minuten, begon Nijmegen aan een slotoffensief. Het aanvalsduo Peter Visser en Wessel Copier was daarbij zeer dicht bij de 3-2, maar kreeg de puck in een scrimmage niet over het lijntje. Het laatste schot van Hoogvliets viel in de zoemer en daardoor was de overtime noodzakelijk.

web-0007

De overtime was geheel in Nijmeegse voordeel. De AHOUD Devils was de aanvallende ploeg. Een holding fout van Remco Knoren ten opzichte van Wessel Copier gaf Nijmegen een geweldig voordeel. Met vier tegen drie mocht Nijmegen de klus zien te klaren. Een scherpe Jake Hendriks had twee schietkansen nodig en zijn laatste schot van de wedstrijd was goed voor de winst. Nijmegen 2, Den Bosch 1 punt, de buit werd naar verhouding goed verdeeld.

Vanavond gaat de AHOUD Devils op bezoek in Geleen voor het BeNe-league duel tegen de Laco Eaters Limburg. Wellicht kan daar de mentale opsteker van vrijdagavond zorgen voor een mooie stunt.

Volgende week vrijdag speelt de AHOUD Devils weer thuis in het Triavium tegen de Tilburg Trappers. Dat duel is er een uit de Bekercompetitie. Beide wedstrijden vangen aan om 20.30 uur.

Hoofdsponsoren