9x
4x
1x
1x

Oude bekenden

Wilco Veldhorst
4 november 2015

Website-0001

Het lijkt met “ons” Nijmegen elke wedstrijd een beetje beter te gaan. Jammer dat Heerenveen afgelopen zaterdag zo snel langszij kwam en daarna op voorsprong. Heerenveen kwam amper aan fatsoenlijk ijshockey toe en dat is toch de verdienste van dit team.

Ook zondagavond speelde Nijmegen leuk ijshockey en dit keer was het geluk aan Nijmeegse zijde. Uiteindelijk konden de Devils na overtime de volle winst pakken. Was er tegen Antwerpen gewonnen, wat er zeker de eerste twee periodes inzat, dan had Nijmegen nu gewoon ergens bovenin de middenmoot meegedraaid.

Let vooral even op het aantal tegendoelpunten, waarmee Nijmegen gewoon in de middenmoot zit en het aantal doelpunten voor en direct is duidelijk waar het probleem zit. Zelf niet scoren in met name de powerplay (wat overigens in Heerenveen goed ging), maar wel tegen teveel onnodige straffen (en powerplaygoals tegen) aanlopen. Dat scorend probleem werd in Eindhoven in elk geval ver weg gehouden. Liefst vijf keer werd er gescoord, dat is net zoveel als eerder voor de beker tegen Dordrecht.

De Nijmeegse fans hoeven dus zeker niet te wanhopen dit jaar. De resultaten mogen nog niet altijd geweldig zijn qua uitslag, maar Nijmegen speelt best leuk en lijkt inmiddels elke week meer en meer aan het “hogere” en “snellere” ijshockey te wennen.

Laten we ook niet vergeten dat “we” over een in het algemeen jong en talentvol team beschikken. Ik hoop dat “we” dit team bij elkaar kunnen houden de komende jaren en zodra de begroting dat toelaat een paar gerichte versterkingen kunnen halen. Dan doet Nijmegen weer ouderwets mee voor de prijzen, maar wél in een veel leukere competitie dan de afgelopen jaren het geval was. Laten we wel wezen, 15 nieuwe tegenstanders is een stuk leuker dan een competitie met 5 of 6 teams waar tegen je 8 keer speelt in een jaar.

Website-0002

Ik hoop dat de BeNe-Liga volgend jaar niet gesplitst wordt in een “sterkere” en een “zwakkere” poule. Overigens lijken ook Amsterdam en Den Bosch, blijkens een interview met Ron Berteling en Leo van den Thillart op ijshockey.com, de BeNe-liga best in huidige vorm te willen voortzetten en dat zou fantastisch zijn, want die BeNe-Liga is gewoon een schot in de roos.

Een heel mooi startpunt om het Nederlandse (en Belgische) ijshockey over de volle breedte te ontwikkelen en qua niveau weer hogerop te brengen. Net nu het lekker gaat lopen met de competitie zou het jammer zijn na een jaar een ‘sterke’ en ‘zwakke’ poule te gaan maken en gelijk volgend jaar weer naar een kleine competitie willen. Er zitten teveel nadelen aan. Den Bosch doet het gewoon leuk, maar is net als Nijmegen een club in opbouw met potentie. In Den Bosch zaten wél ruim 300 toeschouwers, die ben je wellicht kwijt, net als de talenten in Den Bosch als de club op een lager niveau moet gaan acteren, Nijmegen idem.

Website-0004

In Heerenveen en Tilburg zaten afgelopen weekend een kleine 1000 toeschouwers, net als eerder in Amsterdam tegen Den Haag of bij Zoetermeer tegen Amsterdam. Bij HIJS zaten afgelopen weekend zelfs méér mensen dan bij FC Oss tegen NAC of Fortuna Sittard tegen RKC. En dan zitten we nog maar in het begin van het seizoen en hebben we de echt grote “krakers” nog niet gehad, zoals de derby Den Haag tegen Zoetermeer. Den Haag tegen Herentals, Den Haag tegen Heerenveen of Heerenveen tegen Herentals of Den Haag thuis. Wedstrijden waarvan er overigens ongetwijfeld nog een aantal via “live-stream” te zien zijn.

En wie weet, nu het clubvoetbal en het Nederlands elftal in een crisis lijken te zitten en de ijshockeycompetitie is uitgebreid, krijgt wellicht de media wel weer wat meer interesse, zeker gezien het feit de uitzendrechten van ijshockey vele malen goedkoper zijn dan die van het voetbal.

Er is van het ijshockey in Nederland, samen met België en Luxemburg en een paar Duitse clubs erbij gewoon wat te maken. Er is potentie zat, nu wat kennis, kunde en visie bij elkaar brengen en de boel niet gelijk na een jaar weer opsplitsen.

Volgende week is er een “international break” voor het Nederlandse team in Roemenië, terwijl o.a. in Duitsland om de Deutschland Cup wordt gespeeld. Het Nederlands team moet proberen op het WK volgend jaar promotie terug naar Divisie 1-B te realiseren. Met deelname van Oberliga spelers van Tilburg Trappers een veel gemakkelijkere opgave dan zonder. Echter niet uitgesloten is dat het Nederlands team het zonder de internationals uit Tilburg moet doen, als Tilburg nog meedoet in de play-offs. Dan zal uit een ander vaatje getapt moeten worden en moeten de internationals komen uit de clubs uit de BeNe-liga.

Website-0005

Daarna is het weer de beurt aan onze eigen Duiveltjes in het Triavium. We treffen oude bekenden, met Geleen en de “eeuwige” rivaal Tilburg Trappers, welleswaar het tweede, maar toch Tilburg. Wat valt er te zeggen van Geleen? Geleen staat op minder gespeelde wedstrijden, maar dat komt vooral omdat de eerste weken nog niet op Glanerbrook gespeeld kon worden en Geleen moest uitwijken naar Maaseik en Aken.

Geleen loste Nijmegen af als landskampioen in 2011, maar nam, zo leek het, met de landstitel en het vertrek van de langjarige hoofdsponsor Ruijters ook de financiële problemen van Nijmegen over. Geleen lijkt na een aantal financieel moeilijke jaren op de weg terug. We moeten de dubbele cijfers van de oefenwedstrijd van vorig seizoen maar snel vergeten en ons vasthouden aan de resultaten van afgelopen weekend. Gezien de resultaten van Geleen tegen de clubs waar Nijmegen tegen gespeeld heeft moeten we hopen op een mooi resultaat.

Daarna op 20 november spelen we tegen de Trappers uit Tilburg. Het eerste team van Tilburg doet het verrassend goed in de Duitse Oberliga. Het tweede van Tilburg liep tegen een onverwacht grote nederlaag aan in de streekderby tegen het Belgische Turnhout, maar wist knap met kleine cijfers te verliezen in Den Haag, nadat het brutaal een voorsprong genomen had. In de beker wonnen ze eerder van Nijmegen met een solide 3-0 en ook dit weekend werd met 3-1 van het sterke Zoetermeer Panteers gewonnen. Een lastige wedstrijd dus.

Twee leuke en mooie wedstrijden, waar u absoluut moet komen kijken en ongetwijfeld geen spijt van gaat krijgen.

Vrijdag 13 november 20.30 uur AHOUD Devils Nijmegen vs Laco Eaters Limburg

Vrijdag 20 november 20.30 uur AHOUD Devils Nijmegen vs Tilburg Trappers

Hoofdsponsoren