9x
4x
1x
1x

Peter Vissers opnieuw beslissend

Wout van der Hoef
21 februari 2015

IMG_4302

De AHOUD Devils Nijmegen heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt op de ProClass Dordrecht Lions. Door deze winst is definitief beslag gelegd op de vijfde plaats in de reguliere competitie en kan het team zich opmaken voor de kwartfinale van de play-offs die volgend weekend wordt gespeeld. Peter Vissers scoorde voor de derde maal dit seizoen de ‘game winning goal’ en lijkt onbetwist af te gaan op de titel van ‘speler van het jaar’.

Winnen is soms niet alleen goed voor de punten maar ook voor het zelfvertrouwen. Terwijl tegenstander Dordrecht de laatste weken onder leiding van coach Stefan Collard en winger Willy Schut aan een stevige opmars bezig was, waren de Devils van coach Ronnie Plamont verzand in een neerwaartse spiraal met te veel nederlagen. Van die opmars bleek vrijdag bijzonder weinig. De gasten speelden ronduit zwak. Nijmegen was in de eerste en derde periode veruit de bovenliggende partij, maar het ontbreken van een kille afmaker, blijft de ploeg parten spelen.

IMG_3951

De eerste periode werd daar een echt voorbeeld van. De Nijmeegse ploeg miste alleen de geblesseerde Dylan Kost. Deze noeste center was in het verleden een trefzekere aanvalsleider, maar sukkelt de laatste jaren met vervelende blessures. Vanuit de face-off van scheidsrechter Debbie Hengst, startte Nijmegen zeer aanvallend. Het eerste echte puck-bezit van Dordrecht leidde na 2.10 direct tot de 0-1. Op rechts ontsnapte Willy Schut en schoot de puck diagonaal over de blocker van doelman Jefrey Vermeulen. Via de binnenkant paal kwam de puck in het netje terecht.

Een fikse tegenvaller voor de thuisploeg, die daarna kans op kans kreeg in de rest van de eerste periode. Zo schoot Dave Stappershoef op doelman Fabian Schotel, had Nijmegen drie kansen in powerplay, had Pim Vinke een mooie kans en schoot Jay Plamont de puck over het doel. Veel aanvallen van Nijmegen dus en af en toe een gevaarlijke break van de gasten.

In het tweede deel van de eerste periode schoot Peter Vissers naast het doel, joeg Willem Gloudemans de puck van dichtbij hard over de goalie, was Scott van Rijswijk van de Lions met een schot van heel ver gevaarlijk en bracht Willy Schut doelman Vermeulen nog een keer in de problemen. Het bleef echter 0-1 na 20 minuten spelen.

IMG_4217

In de tweede periode waren de teams meer in evenwicht en eerlijk gezegd gebeurde er vrijwel niets tussen de 20-ste en 30-ste minuut. Slechts een powerplay in het voordeel van Nijmegen en een fraaie aanval van Mike Vedder en Jay Plamont, vielen te noteren. Daarna kwamen de kansen weer voor o.a. Youri de Winkel na een gewaagde solo en opnieuw een schot van de zeer gedreven spelende Wesley Hendriks.

Youri de Winkel viel het meest op met zijn schot dat op de lat kwam, vervolgens een puck die langzaam omhoog dwarrelde en tot ontsteltenis van Harrie Verdonschot, die klaar stond om hem binnen te tikken, net achter de lat boven op het doeltje viel. In zijn volgende actie kreeg De Winkel de puck op maat van Vedder, maar schoot hij hem voorlangs. Drie momenten voor De Winkel op rij waarin hij het blessureleed van de afgelopen maanden van zich af had kunnen schudden.

Het uitblijven van een Nijmeegs doelpunt gaf de spelers Dordrecht een goed gevoel. Zij konden zich herstellen en kenden een uitstekende fase van vijf minuten. Goed genoeg om de stand naar 0-2 te brengen door een doelpunt uit het niets van Levi Boer. De getalenteerde U20 international was even over het hoofd gezien en stond plotseling frank en vrij voor doelman Vermeulen. Een 0-2 achterstand na 40 minuten was een verkeerde afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

IMG_4073
De 1-2 door Dave Stappershoef

Nijmegen mocht met powerplay aan de derde periode beginnen met dank aan de Lions verdediger Bart Vink, die voor de tweede keer in de wedstrijd bestraft werd. 30 seconden later schoot Dave Stappershoef de puck vanaf de blauwe lijn onder doelman Schotel door en stond het 1-2. Een hoopvol begin en Nijmegen zette gelijk goed door. Die inzet werd zeer snel beloond want Wessel Copier mocht een assist van Jesse Hendriks en Eric Hoogvliets verzilveren en na 43.16 was het 2-2.

IMG_4104

Vanaf die gelijkmaker van de na afloop tot ‘Man of the Match’ uitgeroepen Copier, ging iedereen er eens goed voor zitten. De derde goal was slechts een kwestie van tijd. Met Valentijn Scheffe voor Dordrecht op de strafbank kwam Wesley Hendriks al twee keer gevaarlijk door en ook Vedder haalde een keer lekker uit. Na de powerplay trof Verdonschot de paal en kwam Wesley Hendriks na een indrukwekkende solo net iets te kort in de afronding. Het opnieuw uitblijven van doelpunten gaf Dordrecht weer moed met als gevolg enkele kleine kansen.

De stand zou definitief in het voordeel moeten uitvallen na de derde straf voor Bart Vink. Dit keer ging hij met 5+20 naar de douche door een ‘checking form behind’. 5 minuten powerplay voor de AHOUD Devils, maar ook die bleken niet toereikend te zijn voor de genade klap. René Vugts en Verdonschot waren wel dichtbij een treffer, maar ook een tegenaanval van Phillipe Boutrsgirgis had zomaar de 2-3 kunnen opleveren.

IMG_4123

Na de powerplay was er nog 1.09 minuut over en de overtime kwam in het zicht. Eric Hoogvliets gooide in één der laatste aanvallen de nimmer haperende motor nog één keer in de hoogste versnelling en schoot hard op het doel. De rebound belandde bij de inkomende Peter Vissers en hij haalde doeltreffend en beslissend uit. De bevrijdende treffer na 59.14 smaakte zoet en na zijn ‘game winning goals’ in Tilburg en Dordrecht, was hij opnieuw de gevierde man.

De tegenstander in de kwartfinale, die volgend weekend zal worden gespeeld, zal vandaag definitief bekend worden. Nijmegen zal volgende week zaterdag of naar Amsterdam of naar Groningen moeten afreizen. Zondag 1 maart staat de thuiswedstrijd in het Triavium op het programma. De aanvang van die wedstrijd is 16.45 uur.

Door Wout van der Hoef
Foto’s IJshockeyfoto.nl

Hoofdsponsoren