9x
4x
1x
1x

Pieken en dalen

Bestuur
7 januari 2018

Foto’s Robert Bos

Het is alweer bijna twee dagen geleden, maar desalniettemin was het vrijdagavond een bijzondere ontmoeting in Den Haag. De AHOUD Devils op bezoek bij de koploper in de BNL HIJS. Een weerzien met de voormalig Devils-coach Chris Eimers in een lekker gevulde Uithof.

De speaker had het beste met ons voor want hij kondigde de wedstrijd aan als topper tussen de nummers 1 Den Haag en de nummer 3, de revelatie van het seizoen, AHOUD Devils. Voor de bezoekende toeschouwers van de Devils, die wat moeite hadden met het vinden van een parkeerplaats, was het snel naar adem happen.

De wedstrijd was in een moordend tempo gestart en nog geen 6 minuten later leidde de thuisploeg al met 3-0 door doelpunten van Oliver Pataky, Raymond van der Schuit en Alan van Bentem. Na de 2-0 vroeg Nijmegen coach Jeffrey van Iersel een korte time-out aan, maar toen de 3-0 slechts 27 seconden later viel, viel ook het doek voor goalie Tomislav Hrelja en maakte Jefrey Vermeulen zijn opwachting.

Het gonsde door het stadion, Geleen was hier de afgelopen twee wedstrijden in de halve finale Beker met 10-1 en 9-2 verslagen. Het uitvak hield ook het hart vast, maar dat bleek na de ingreep van de coach niet echt nodig. De Devils rechtte zijn rug en het werd een fantastisch vervolg van de eerste periode. Nijmegen ging in de aanval en HIJS werd langzaamaan teruggedrongen.

Harley Verkroost scoorde na goed doorzetten in twee pogingen de 3-1. Hij ontving een assist van Rick Wijnen en verzilverde zijn eigen rebound door doelman Fabian Schotel te passeren. Het geloof in eigen kunnen was terug en na een bliksemactie door het midden kwam Levi Houkes 1 op 1 met Schotel. De doelman voorkwam de 3-2 maar de toon was duidelijk gezet.

Houkes had inmiddels zijn energieke drive weer helemaal te pakken en na 2,5 minuut in de tweede periode scoorde hij zonder assistentie de 3-2. De Nijmeegse supporters hadden hun adem allang weer hervonden en hadden die nodig voor het juichen na de 3-3 op 25:40 door Jake Hendriks. Nick de Jong en Levi Houkes zorgden voor de assists.

Van 3-0 na 05:10 tot 3-3 na 25:40 dat het niemand meer durven dromen. De honger van de Devils was echter nog lang niet gestild, want na 29:18 scoorde op aangeven va alweer Houkes Aivaras Bendzius de 3-4. En zo leidde de bezoekers halverwege de wedstrijd en werd het behoorlijk stil in de Haagse ijshockeytempel.

Had de thuisploeg dan toch een beetje last van de drie zware wedstrijden tegen Geleen? Nijmegen kreeg zelfs kansen op de 3-5 maar verzuimde op de juiste momenten om het af te maken. Dat deed Alan van Bentem wel en de uitstekende captain van HIJS zorgde voor een 4-4 tussenstand na twee perioden.

Na de 3-1 en 1-3 periodestanden, moest de laatste periode de doorslag geven. In die derde periode liep het echter snel fout bij de Devils, dat de tweede periode met slechts twee aanvalslijnen speelde. Binnen een minuut schoot Donny van Musscher de stand naar 5-4 en drie minuten later werd het 6-4 door Alan van Bentem. Als HIJS een tandje bijzette, moest Nijmegen achter de feiten aan.

Van Iersel schakelde weer over naar drie aanvalslijnen en Nijmegen ging op zoek naar de aansluiting. Die kwam er snel want met enig fortuin kon Houkes de puck voor een leeg doeltje naar binnen tikken. Wesley Hendriks en de herstelde Jasper Nordemann zorgden voor de assists. Het thuispubliek was nog niet zeker van de overwinning.

Een onhandige hooking penalty voor Nordemann en een ongelukkige penalty wegens delaying the game voor Nick de Jong, hij raakte een toeschouwer bij het uitverdedigen, gaven HIJS weer lucht. In de tweede powerplay scoorde Raymond van der Schuit de 7-5 en was de marge weer 2.

Nijmegen haalde in een alles of niets poging doelman Vermeulen van het ijs en plaatste Jake Hendriks als vierde aanvaller naast Bendzius, Houkes en Gielen. Via de boarding schoot van der Schuit de puck vanuit zijn verdediging vak naar voren die belandde zomaar in het verlaten Nijmeegse doeltje. De 8-5 einduitslag was toch wel fors, maar het was een heerlijk schouwspel geweest met pieken en dalen voor beide teams.

Hoofdsponsoren