9x
4x
1x
1x

Play offs: AHOUD Devils bereikt finale

Wout van der Hoef
9 maart 2015

wout-0014

De AHOUD Devils Nijmegen heeft voor de tweede maal in successie de finale van de play offs behaald van de Eerste divisie. Na de ruime 6-2 overwinning van afgelopen vrijdag in Nijmegen, volgde zondag een terechte 4-5 overwinning op de Amstel Tijgers in Amsterdam. De tegenstander in de finale wordt Hijs Hokij Den Haag, dat voor de tweede keer dit weekend met 5-2 won van Eindhoven.

Enigszins verrassend mag je het toch wel noemen als we kijken naar het verloop van de reguliere competitie. De Devils eindigde op een vijfde plaats, maar schakelde in de kwartfinale eerst Groningen (de nummer 4) uit door twee keer te winnen en in de halve finale Amsterdam (de nummer 3), ook door beide wedstrijden te winnen. Een prachtige prestatie van Nijmegen in de afgelopen twee jaar, want weinig teams kunnen ons dat nazeggen. Wat vorig jaar tegen Groningen niet lukte, de finale winnen, mogen we nu opnieuw proberen tegen Den Haag, dat bovenaan in de competitie eindigde. Wanneer de wedstrijden plaatsvinden, zullen we zo spoedig mogelijk bekend maken.

De verwachtingen waren in het Nijmeegse kamp zondag uiteraard hoog gespannen door het fantastische resultaat van vrijdag. En dat was goed te merken in de Jaap Edenhal waar zo’n 250 Nijmeegse supporters duidelijk de overhand hadden. Echt in gevaar is het team van Ronnie Plamont dan ook geen moment geweest.

wout-0008

Het grootste probleem van de avond was de ijskwaliteit, die ernstig te leiden had onder de extreme voorjaarstemperaturen. Na 30 seconden werd het spel voor minstens vijf minuten stilgelegd om ijshockey überhaupt mogelijk te maken. Nijmegen begon goed aan de wedstrijd en kwam in powerplay na 11 minuten op een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Dave Stappershoef uit een schot vanaf de blauwe lijn.

30 seconden later kreeg Nijmegen in een powerplay +2 voordeel een geweldige gelegenheid om de voorsprong uit te bouwen. De powerplay werd echter veel te traag en zonder schoten uitgevoerd. Zonde natuurlijk, want direct nadat Amsterdam voltallig was, scoorde Daniel Lam een prachtige goal. De 1-1 was op dat moment niet echt verdiend, maar als tussenstand na één periode helemaal niet verkeerd.

Amsterdam moest een gat van vier punten overbruggen en scoorde na 6 seconden in de tweede periode, met Dylan Kost voor Nijmegen op de strafbank, de 2-1. Zou de goal van John Versteeg hun vleugels geven? Nee. Een minuut later zette Jesse Hendriks een aanval op en na een schitterende combinatie schoot Eric Hoogvliets de stand alweer gelijk naar 2-2.

wout-0012

Hadden we in Nijmegen nog het meeste last van Michael Mackie Kwist, zondag bleek vooral Daniel Lam voor de meeste ellende te zorgen. Het spel werd steeds harder maar gelukkig schoot Jake Hendriks de puck er weer eens prachtig in en leidde Nijmegen na 25 minuten met 2-3. De wedstrijd was halverwege al psychologisch beslist, slechts het vreemde optreden van scheidsrechter Pascal Keus hield de strijd spannend. Nijmegen incasseerde steeds straffen, Amsterdam slechts vermaningen.

Het deed er allemaal niet meer toe, want elke powerplay werd met kunst en vliegwerk overleefd. Opnieuw was doelman Tomislav Hrelja heer en meester in zijn goal. Het maakte hem niet meer uit of de pucks van links of rechts, over het ijs of door de lucht op hem afkwamen, hij pakte alles. De irritaties bij Amsterdam liepen langzaam op en Donny van Musscher kon na fighting gaan douchen.

wout-0003

De Amsterdammers speelden hun thuiswedstrijd ook maar met twee aanvalslijnen, nog minder dan in Nijmegen. De lijn Pohlman, Versteeg en Berteling, die weer in ere was hersteld, en de lijn Kwist, Lam en van Musscher. Nadat die laatste was weggestuurd, mochten Jason Forward en Daniel Perrier hun shifts maken. Veel plezier beleefde Perrier er niet van, want hij ontving halverwege de derde periode 10 minuten voor abuse.

Werd er nog wel geschaatst in de derde periode? Een wedstrijd was het al lang niet meer en al helemaal niet toen Peter Vissers met een prachtige schijnbeweging doelman van Duin uitspeelde en Nijmegen op een 2-4 voorsprong zette. Vijf minuten later scoorde Oliver Leenders in powerplay de 3-4, maar pijn deed dat niet. Met nog 10 minuten op de klok vergrootte Wesley Hendriks met een zondagschot vanaf de blauwe lijn de tussen stand naar 3-5.

De slotfase was een kwestie van de tijd volmaken. Amsterdam bleef door Kwist, Lam en Perrier vervelend gedrag vertonen, maar Keus liet het toe. Nijmegen had de finaleplaats al lang en breed binnen toen Pohlman zijn laatste treffer van het seizoen mocht maken.

wout-0004

Door Wout van der Hoef
Foto’s IJhockeyfoto.nl

 

Hoofdsponsoren