9x
4x
1x
1x

René Vugts: lelijke goals pakken op de rebound

Wout van der Hoef
25 februari 2015

Nijmegen - Amsterdam  3-10-2014

De AHOUD Devils Nijmegen zal dit weekend in een best-of-two GIJS Groningen, de medefinalist van vorig seizoen, moeten verslaan om volgend weekend in de halve finale te mogen spelen. De eventueel komende tegenstander komt uit de tweestrijd tussen Tilburg en Den Haag.

Samen met ijshockeyer René Vugts lopen we door een aantal vragen heen en leren we een stuk van zijn maatschappelijke kant kennen in relatie met zijn geliefde sport. Ingenieur Vugts, een van de dragende aanvallers van de AHOUD Devils, doet een paar opmerkelijke en onbevangen uitspraken. Een kleine man met een groot hart. Een heerlijke speler, een prachtige kerel!

Je hebt een goede baan, op de TH in Eindhoven gestudeerd, en je werkt bij DAF? Wat doe je precies?

Bijna goed. Bachelor werktuigbouwkunde en master in regeltechniek op de TU/e. En ik werk nu 4 jaar bij DAF productontwikkeling als mechatronica ingenieur. Ik ontwerp en verbeter allerlei regelsystemen zoals cruise control. Dat wordt uiteindelijk allemaal software. Gaaf werk. De vrachtwagen wordt steeds meer een hightech apparaat. Kijk maar naar de zelfrijdende auto van Google en auto’s die automatisch kunnen inparkeren. Met dit soort ontwikkelingen ben ik bij DAF ook bezig. Het grootste gedeelte van mijn tijd zit ik op kantoor, achter mijn bureau of in vergaderruimtes. En af en toe met m’n laptop in de vrachtwagen om dingen te testen, dat zijn de leukere dagen.

dafDAF is in 1996 overgenomen door PACCAR. Onder PACCAR vallen nog twee andere vrachtwagenproducenten: Kenworth (USA) en Peterbilt (USA). DAF, Kenworth en Peterbilt proberen onderling steeds meer samen te werken en bijvoorbeeld niet twee het wiel uit te vinden. Ik ben nu twee keer een paar weken naar Seattle (WA) geweest om de dingen die we bij DAF bedacht hebben ook werkend te krijgen op die Amerikaanse trucks. Dat zijn van die lompe trucks die je ook in films ziet. Compleet andere voertuigen dan een DAF, alles is anders. Dus het is niet helemaal vakantie, het is overdag wel lange dagen maken en knallen. In de weekenden heb ik echt vette roadtrips gemaakt. Jammer dat Seattle geen NHL team heeft, anders was ik zeker gaan kijken. Alles draait daar om het NFL team de Seattle Seahawks. Op zondag is wel Hockey Night in Canada op TV, heerlijk. Ik ben altijd op zoek naar goede redenen voor mijn baas om me weer terug te moeten sturen.

Is zo’n functie nog wel goed te combineren met ijshockey?

Jawel. Ik moet dus wel elke dag op en neer naar Eindhoven maar vertrek vroeg voor de ochtendspits en ben voor de avondspits weer thuis, ruim op tijd voor de training. De moeilijkheid zit in het op tijd naar bed gaan. Ik train soms drie keer maar meestal twee keer in de week. Ik sla de woensdagavond training regelmatig over, omdat die zo laat is. Die sloopt me. Naast werk, ijshockey en mijn vriendin doe ik eigenlijk niet bijzonder veel in de winter. Ik vind het nu wel even lekker, die regelmaat, maar eerlijk gezegd ben ik in de zomer altijd weer blij als het seizoen weer voorbij is. In de zomer doe ik niet meer zo veel aan sport. Vroeger wel. Toen trainde ik mezelf een ongeluk, met Fred Homburg hardlopen en wielrennen. Nu zit ik hooguit een paar keer bij Remo in de sportschool of met Kokke op de wielren fiets, dan heb je het wel gehad. Ik merk wel dat het steeds langer duurt om mijn zomerbuik eraf te trainen, dat vind ik niet zo grappig.

Eindhoven - Nijmegen 13-12-2014

Je bent ondertussen al weer 31. Desondanks ben jij nog steeds een van de betere spelers van Nijmegen. Hoe doe je dat?

Ja joh 31…

Ik begon toen ik 7 of 8 was, dus speel inmiddels alweer 24 jaar. Het wordt dan net als fietsen… dat verleer je ook niet snel. De tactiek en techniek die er vroeger ingebakken is, gaat er niet zo snel weer uit. Ik merk wel dat mijn niveau achteruit gaat. Ik push mezelf ook niet meer zo hard tijdens trainingen als ik eerst deed. Nu speel ik meer voor de hobby. Trainen is inspannen maar ook ontspannen en lol hebben.

Hoe gaat het met je dit seizoen en vergelijk dat eens met vorig jaar? En hoe gaat het met het team?

Scoren lukt me echt voor geen meter dit seizoen. En ik ben niet de enige in het team. Als jij weet hoe dat komt, zeg het me alsjeblieft. Ik heb de duurste sticks gekocht die er zijn dus daar kan het niet aan liggen. Harrie doet het ook niet veel beter dan ik. Peter lijkt de enige te zijn die kan scoren. Daar ben ik zo blij om, vooral voor die jongen. Jarenlang hebben Harrie en ik tientallen pucks voor hem klaargelegd die hij alleen maar in hoefde te tikken. Hij kreeg er echt niks erin, we werden er helemaal gek van. En hij van ons. Maar eindelijk lukt het hem. De rollen zijn nu omgedraaid.

Over ons spel ben ik niet altijd tevreden. Iedereen doet zijn best en wil graag, maar in het eigen vak is het vaak rommelig, we maken veel te veel onnodige straffen, en we hebben erg moeite om de draad terug op te pakken als het even niet zo lekker loopt. Dat brengt ons in problemen. Het is ook een best rommelig seizoen. We begonnen met een hele grote selectie maar er zijn best wat jongens weggegaan of lange tijd geblesseerd. Ga zelf maar na. Jongens die het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen. Daarnaast zijn de lijnen ook anders en spelen we veel met vier lijnen. Iedereen speelt, als we uit de strafbank blijven tenminste. Een paar jonge jongens draaien nu vol mee en krijgen in vergelijking met vorig jaar veel meer ijstijd. Goede zaak, vind ik. Als we onze jeugd niet meer door laten stromen kunnen we beter nu direct de stekker uit de club trekken.

Den Haag - Nijmegen 17-10-2014

Vorig jaar werden we tweede achter Groningen. Kunnen we dit jaar de laatste vier of twee halen?

Dat durf ik niet te zeggen. Dat is het leuke en vervelende aan sport. We hebben dit seizoen laten zien dat we van de slechtste kunnen verliezen en van de beste kunnen winnen. Het gaat erom dat je wint als het echt moet. Nijmeegs historisch gezien heb ik daar geen enkele twijfels over. We zullen alles moeten geven.

Wat vind je van de speelwijze en zijn we goed genoeg?

We spelen in Nijmegen al jaren hetzelfde. Het spelletje is ook niet zo heel veel veranderd. De blauwe lijnen zijn dit jaar wat opgeschoven maar dat veranderd niet zo heel veel. Simpel spel, de kleine dingen goed doen en hard werken. Dat is onze basis. Zo eenvoudig mogelijk het eigen vak uit en bij hun het vak in. En veel schieten, vanuit alle hoeken. Lelijke goals pakken op de rebound. Daar heb je geen Gretzky’s voor nodig. Hiermee zijn we altijd heel ver gekomen. Alleen aan de uitvoering schort af en toe nog wat.

Wat vind je van jouw lijn en de powerplay lijn?

Ik speelde hiervoor jaren samen met Harrie en Peter. Je leert en went samen bepaalde systemen en patronen aan. Je weet van elkaar waar je bent zonder na te denken. Je gooit de puck op gevoel ergens heen en de ander pakt hem op. Jay staat nu op de plaats van Peter. Dat is even wennen, maar dat komt wel. Peter roept altijd dingen in het Duits tijdens wedstrijden en als het even spannend wordt. Moet je maar eens op letten. Ik snap niet waarom hij dat doet. Eerst is het grappig maar later begint het te vervelen. Ik ben blij dat ik daar nu minder last van heb. We spelen veel vaker penalty kill dan powerplay, maar op de powerplay scoren we nog te weinig. Komt goed, we werken er aan.

NIjmegen - Zoetermeer 06-02-2015

Wat vind je van de nieuwe Eredivisie? Hoe denk jij erover? Is het haalbaar voor de AHOUD Devils en zou je mee willen doen volgend jaar?

Goed dat Nijmegen weer terug in de Eredivisie wil. Het is als club om veel redenen belangrijk om een team op het hoogste niveau te hebben. Ik denk wel dat het beter is als we er langzaam en stabiel terug in groeien, dan dat we tijdelijk voor veel geld spelers overal en nergens vandaan trekken. Die peren hem uiteindelijk toch weer. Maar mensen stoppen nu eenmaal liever geld in een kampioenschap dan in extra ijstijd voor de jeugd en goede trainers en coaches. Dat duurt te lang en is te onzichtbaar. Heel begrijpelijk, maar helaas. Met dit team trekken we het in ieder geval niet. Of het niveau van de Eredivisie moet naar beneden of we moeten toch zorgen voor betere spelers. Anders moeten we gewoon nog lekker een tijdje in deze divisie blijven hangen. Of ik mee wil doen met Eredivisie ligt aan of het haalbaar is met werk en wat de alternatieven zijn. Ik wil in ieder geval nog lang niet stoppen en competitief hockey spelen op niveau. Mijn werk mag er zelfs onder lijden, maar het moet wel leuk blijven.

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren