9x
4x
1x
1x

Rick van Haren heeft een voorbeeldfunctie

Bestuur
7 november 2017

Dit weekend zijn er in Nederland en België geen BeNe-League of bekerwedstrijden, maar spelen beide landen twee oefenwedstrijden tegen elkaar. Zaterdag wordt er in Mechelen (B) gespeeld en zondag in Geleen (NL). AHOUD Devils speler Rick van Haren is een van de acht verdedigers. Maar ook onze Wessel Copier is door bondscoach Doug Mason uitgenodigd.

We vroegen Rick, dit jaar voor het eerst te bewonderen in Nijmegen, naar zijn ervaringen van de eerste twee maanden bij de Devils. We waren benieuwd of het spelen in Nijmegen en de uitslagen aan zijn verwachtingen voldoen. Maar ook wat hij vindt van de samenstelling van de verdedigingslijnen.  Zo speelde hij afgelopen zaterdag in Den Bosch in de derde lijn. Hij heeft daar een eerlijke en duidelijke mening over.

De resultaten in de bekercompetitie waren niet goed, maar in de BNL gaat het een stuk beter. We waren ook benieuwd naar zijn verwachtingen over het komende weekend met het Nederlandse team. Hoe staat het met de kansen tegen België? Tenslotte vroegen we Rick hoe gaat het met wonen en studeren in Nijmegen.

Rick van Haren:

De verwachtingen voldoen tot nu toe redelijk. Met een heel nieuw team, inclusief mij was het toch even wennen aan elkaar. Niet alleen nieuwe spelers, maar ook een nieuwe coach. Dus spelers die er al zaten moeten daar ook weer aan wennen. Ik vind het wel heel goed van Jeff dat we altijd een plan hebben. In de voorbereiding hebben we tactieken getraind, maar omdat we een heel nieuw team hebben zijn we stap voor stap gegaan.

Nu, na 2 maanden leer je elkaar beter kennen en maken we stappen. Tuurlijk komen er spelers en gaan er wat in het begin, maar nu heb je wel een stabiele groep. Het lastige was ook voor iedereen denk ik het geduld; van een nieuw team vind ik dat je niet kan verwachten om gelijk te winnen.

Daarnaast waren we de laatste tijd ook niet gelukkig; veel spelers waren geblesseerd. Dan speel je met een kleine selectie, zo ook achterin waardoor je op het einde toch op raakt. Daarnaast wordt er gewerkt aan fouten, wat ik persoonlijk heel fijn vind. Er zijn wat fouten gemaakt en de dinsdag daarna trainen we daarop. Nu lijkt het wellicht dat wij alles verliezen, zoals ik praat, maar de stand in de BNL laat toch zien van niet. Ik denk dat we op een goede weg zijn en dat de doelstelling, play-offs, te halen valt als iedereen doet wat hij moet doen en we als team gaan geloven dat we een kans hebben.

Over de verdedigingslijnen ben ik wel tevreden. Ik vind dat Danny Mols zich super heeft ontwikkeld (of eigenlijk eerder bewezen heeft, hij is alleen nog niet zo opgevallen), dus vind ik zeker dat hij een plek verdient in de eerste lijn. Daarnaast is het fijn als je daar nog een veteraan naast zet, en met Nick de Jong heb je die ervaring.

De tweede lijn bestond uit Rick Wijnen en Marek Pitka. Rick is een ervaren verdediger die voor mij eigenlijk een icoon is in Nijmegen en die een import weg wijs moet maken. Dan heb je nog Martijn Geerligs die samen met mij staat. Marty is nog jong en maakt soms wat foutjes (wat we allemaal doen), maar met Marty kan ik daar rustig over praten in de bank. Het is een jonge jongen die heel graag wilt leren en als ik een mentor voor hem kan zijn vind ik dat een geweldige taak. Zo heeft Jeff mij ook assistent gemaakt wat mij in eerste instantie verraste. Maar door de voorbeeldfunctie ben ik ook gestopt met mijn hoofd laten hangen als ik een fout maakte en dat wil ik overdragen op de rest.

Het verschil tussen de BNL en de beker is inderdaad wat groter, maar in de beker kregen we toch wel lastige tegenstanders met Geleen en Heerenveen in het begin. Deze zijn op dit moment een maatje te groot, maar als je dit Nijmegen samen weet te houden kunnen we er wellicht meer een wedstrijd van maken. Zo zie je dat we wel degelijk met deze teams kunnen spelen, alleen moeten wij 60 minuten lang ijshockeyen en meer kansen afmaken.

Over het Nederlands team durf ik nog niet veel te zeggen. Vorig jaar in Belfast kwam Theo van Gerwen naar me toe met het idee om met wat jongere jongens te gaan werken om te werken aan een team voor de toekomst. Als ik zo zie wat er geselecteerd is, zijn ze daar inderdaad mee bezig. Zo heb ik ook te horen gekregen dat Wessel Copier mee gaat trainen in de voorselectie en dat Tomislav ook opgeroepen kan worden. De precieze werkwijze gaan we ook horen van de staf voor de training.

Vorig jaar hebben we niet tegen België gespeeld, voor de rest heb ik dan ook geen ervaring tegen België op het seniorenniveau. Met een Vadim Gysbrechts en een Mitch Morgan hebben de Belgen toch goede spelers, dus ik ben benieuwd hoe het dit weekend gaat.

Studie en wonen gaat zo zijn gangetje. Ik woon dichtbij de ijsbaan, wat voor mij heel erg nieuw is. Daarnaast ben ik op dit moment in de tentamenweek, wat eigenlijk laat zien waar ik sta, dus we zullen het zien na dit weekend. Uiteraard is het ijshockey naast een sportacademie soms uitputtend, maar iedereen in deze ijshockeywereld doet iets naast het hockey, dus klagen mag ik niet. Het is immers het mooiste spelletje van de wereld.

Hoofdsponsoren