9x
4x
1x
1x

Rick van Haren eerste aanwinst

Wout van der Hoef
9 mei 2017

foto Jan Hofstede

Verdediger Rick van Haren (21) is de eerste aanwinst van de naar eerherstel zoekende AHOUD Devils. Dat is een prachtig eindresultaat van de vele gesprekken die de Technische Commissie in de afgelopen maanden heeft gevoerd. Rick van Haren begon net als menig spelertje in de zondag schaatsklas in het Triavium in Nijmegen en keert nu na vele jaren als Oranje International terug naar zijn eerste liefde.

De uit Venray aan de A73 afkomstige Noord-Limburger is pas 21 jaar, maar heeft al bijna de status van routinier. Een uitstekende aanwinst dus voor de Nijmeegse verdediging. Van Haren speelde het afgelopen seizoen bij de Laco Eaters Limburg, kwam in 2015-2016 voor de Panters uit Zoetermeer uit en weer een seizoen eerder voor de Laco Eaters.

De AHOUD Devils deed voor aanvang van het vorige seizoen al een poging om Rick van Haren in huis te halen, maar echt concreet werden die plannen niet. Hij koos toen voor de bekende omgeving in Geleen waar hij zoals gemeld, al eerder speelde.

foto Zoetermeer Panters

Rick van Haren: “Vorig jaar had ik inderdaad contact met jullie en Geleen, maar door het bekende versus het onbekende koos ik voor de makkelijke weg. Geleen heeft mij ook altijd goed opgenomen, dus was het voor mij een goede keuze dacht ik. Echter na dit jaar wilde ik misschien wel iets nieuws. Nijmegen, de stad die het dichtste bij huis ligt, de stad waar ik studeer en die dichter bij mijn vriendin ’s huis ligt, hadden toen weer contact opgezocht. Na een gesprek vond ik het leuk gesproken te hebben met Ronnie, oud-coach van mij in de jeugd en konden jullie mij goed helpen in werk en huisvestiging. Ik moest wel een knoop doorhakken, want de band die ik met de spelers had in Geleen was toch lastig om te verlaten.”

Van Haren volgt de Lerarenopleiding eerste graad Lichamelijke Opvoeding aan de HAN te Nijmegen. Hij zit in zijn eerste jaar en heeft er nog drie te gaan. Binnenkort verhuist hij van Venray naar Nijmegen. Omdat ook zijn vriendin in onze regio woont, kwam het nieuwe verzoek van de Devils als een geschenk uit de hemel. Daarmee komt er een grote verandering in zijn reisdriehoek Venray, Geleen, Nijmegen.

Geheel zonder weemoed gaat zijn vertrek uit Geleen dus niet. Rick van Haren: “Wat ik ook nog wil zeggen is dat ik een hele goede band heb met Mike Ninaber en Emile Janssen, waarmee ik op ook op het WK ben geweest en het jammer vind dat ik die dan niet meer zie. Ook mijn voormalige partner, Kay Gielen, ga ik wel echt missen.”

Rick als 9-jarige speler van de Nijmegen Tigers

Rick kwam als jochie naar de schaatsklas op de vroege zondagochtend. Hij stond thuis altijd op de bevroren sloot voor zijn huis, en omdat hij dat zo leuk vond stelde zijn vader hem voor naar Nijmegen te gaan. Zijn vader had in het verleden ook in Nijmegen gespeeld, maar niet het Eredivisieniveau gehaald. Rick weet die eerste stap nog steeds te waarderen en laat dat blijken door met nummer 63 te spelen, omdat 1963 het geboortejaar van zijn vader is.

Na een paar jaartjes zondagsklas, E en D werden de talenten van Rick van Haren bekend. Zijn trainer in Nijmegen destijds was uitgerekend Ronnie Plamont, precies die Plamont die hem, samen met John Copier, nu terug haalt naar Nijmegen.

In 2008 vertrok hij op zijn dertiende op advies van Erik Mater naar Krefeld waar hij twee jaar in de U16 speelde. Daarna kwam hij nog vier seizoenen voor Düsseldorf uit, één jaar U16 en drie jaar U18. In die tijd bereikte hij alle jeugdselecties van het Nederlands team. In 2014 maakte hij zijn eerste overstap naar Geleen en in het seizoen 2015-2016 behaalde hij als verdediger van Zoetermeer drie keer het Nederlands team.

Vanaf nu is Rick dus een Nijmegen Devil waarvan de verwachtingen hoog zijn. Maar wat verwacht Rick zelf? “Ik verwacht van de Devils dat we, met wat ik hoorde wie er allemaal komen, toch zeker mee kunnen spelen in de BeNe Liga. Niet zozeer voor de play-offs en dergelijke, maar het team zit in een rebuild fase volgens mij na vorig jaar. Ik denk wel dat we volgend jaar hoog kunnen eindigen en dat de doelstelling wel zeker play-offs moet zijn.”

Rick met #11 in Belfast, foto IIHF

Rick van Haren is onlangs ook als International mee naar het WK in Belfast geweest. “Daarnaast zit ik bij Oranje, heb ik kennis leren maken met Tomislav en ben ik in Belfast geweest. Veel verdedigers hebben afgezegd of zijn gestopt (Tummers, Smit, Vols) die vorig jaar mee waren en Tilburg zit natuurlijk in de play-offs, waardoor er openingen waren voor andere verdedigers zoals ik. Het niveau ligt aanzienlijk hoger en ik moet er nog aan wennen, maar hier kan je veel van leren uiteraard.”

In de voorbereiding van die WK liep zijn nieuwe coach bij de AHOUD Devils Jeffrey van Iersel stage bij het Nederlands team’ Rick van Haren: “Ja ik heb met hem gesproken. Ben ik echt heel blij mee. Die paar dagen dat hij met het Nederlands team mee liep heb ik al wat van hem geleerd.”

Hoofdsponsoren