9x
4x
1x
1x

Terugblik en vooruitblik

Wilco Veldhorst
14 april 2017

In een zomerpauze die weer veel te lang gaat duren is er nog niet heel veel te melden op ijshockeygebied, behalve dan dat Tilburg –het blijft moeilijk voor de echte Nijmegen-supporter- gewoon weer in de halve finale van de Duitse Oberliga staat. Tilburg was al een klasse apart in Nederland, maar doet het ook boven verwachting goed in de Duitse Oberliga.

Vorig jaar werd de titel in de Oberliga gewonnen en dit jaar flikt Tilburg het kunstje weer. Op het moment van schrijven staat Tilburg in de halve finale tegen Essen met 1-1 gelijk in de best of 5 serie. Wat zou het mooi zijn alsnog vóór het WK in Belfast begint Tilburg de titel in de Oberliga binnen zou halen en het Tilburgse team als ingespeelde basis van Oranje naar het WK kan afreizen, aangevuld met spelers als Dalhuisen en Joly, Nagtzaam en Kevin Bruijsten zou Oranje dan maar zo een heel mooi resultaat kunnen neerzetten.

Ondertussen kunnen we ná een 2e jaar BeNe-Liga de conclusie trekken dat de BeNe-Liga méér dan geslaagd is. Het jaar dat de ijsbaan –en daarmee het ijshockey in Eindhoven- werd gered en er in België een prachtige nieuwe ijsbaan bijkwam (in Mechelen) en er helaas drie clubs voor de BeNe-Liga verloren gingen (Dordrecht, Turnhout, Heist), maar er ook een hele mooie club voor terugkwam met GIJS.

Nederland en België samen hebben eindelijk een volwassen ijshockeycompetitie met een omvang zoals normale ijshockeylanden die kennen. We hebben geen competitie meer van zes rondjes om de kerk tegen vier tegenstanders die we onderhand kunnen dromen en dat is pure winst. Valt er dan niks meer te wensen? Jazeker wel, misschien kunnen we naar een competitie toe waarin elke club 1 uit- en 1 thuiswedstrijd tegen elkaar speelt in plaats van een A en een B-poule.

Eindhoven bleek dé grote verrassing van dit seizoen, maar ook de Belgen deden het weer verrassend goed dit jaar met Bulldogs Luik dat Heerenveen prima partij gaf en Herentals dat ook weer gewoon tot de halve finale kwam. Wat zou het mooi zijn als Mechelen volgend jaar zou toetreden tot de BeNe-Liga en als Dordrecht, Turnhout en Heist zouden terugkeren. Want waar in Turnhout nu een tijdelijke hal staat en er nagedacht wordt over een nieuwe hal heeft Dordrecht natuurlijk gewoon een prachtige accommodatie en een goede jeugd.

Het zou mooi zijn als Tornado Luxemburg zou gaan meespelen in de BeNe-Liga (speelt nu in de Franse 3e divisie) en de BeNe-Liga omgevormd wordt tot een heuse BENELUX-Liga en het zou mooi zijn als er een echte BENELUX-Liga II komt met de Nederlandse Eerstedivisieclubs, de Belgische Eerste divisieclubs aangevuld met het Luxemburgse Beaufort, dat nu al in België speelt.

Verder zou het mooi zijn als op termijn de Belgische, Luxemburgse en Nederlandse jeugdteams tegen elkaar gaan spelen, immers méér speler, méér weerstand = betere spelers en betere spelers is een hoger niveau en een hoger niveau is snellere interesse van de landelijke media. Verder zou het mooi zijn als we eindelijk een heuse vrouwencompetitie op kunnen tuigen in Nederland, België en Luxemburg en het Nederlands vrouwenteam verdient dat. Er moet wat te dromen overblijven nietwaar?

En wat Nijmegen zelf betreft dan? Wij hopen vooral op een volle bak het volgende seizoen. Niet alleen verdienen onze jongens dat, maar zeker de ijshockeysport verdient dat. We zijn volop aan het nadenken over manieren om het Triavium vol te krijgen. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom!

Voor het Nederlandse ijshockey is het vertrek van Tilburg sportief een aderlating geweest, maar ook een verlossing. Bovendien wordt door het meespelen van het tweede team van Tilburg in de BeNe-Liga de basis voor het Nederlandse ijshockey verbreed en dat is hard nodig ook. Een competitie waarin onze Duivels teleurstellend laatste werden en ja, dat is slikken voor de Nijmegen-supporter.

Toch was er ook dit seizoen veel moois om op terug te kijken. Nijmegen kwam voor het eerst uit met een team in de Eerste divisie. De Devils U12 werd kampioen in de tweede divisie. Bij de laatste wedstrijd in de BeNe-Liga van dit seizoen zaten er 1300 toeschouwers, een aantal bezoekers waar menig Eerstedivisieclub in het betaalde voetbal jaloers op is.

Er ging weer een jaar voorbij waarin het bestuurlijk rustig was in Nijmegen. Het sponsorbestand groeide en het bestuur timmerde qua organisatie flink aan de weg. En zoals de website al eerder meldde, Nijmegen heeft geleerd van dit seizoen, is vroeg begonnen met evalueren en zal binnenkort met nieuws naar buiten komen over de selectie van volgend seizoen. Hou de website in de gaten!

Door Wilco Veldhorst

Hoofdsponsoren