9x
4x
1x
1x

Tilburg kampioen Oberliga

Wilco Veldhorst
29 april 2017

Levi Houkes, foto Arie Leeuwesteijn

Op het moment van schrijven is Tilburg Trappers voor de 2e keer op rij kampioen van de Duitse Oberliga en dat is een uitzonderlijk knappe prestatie van spelers, staf, vrijwilligers en de rest van de Trappers-organisatie.

Onwillekeurig gaan mijn gedachten terug naar 2010 toen ‘we’ nog wedstrijden op het scherpst van de snede speelden tegen de Tilburg Trappers. Inmiddels, daar moeten we heel eerlijk in zijn, heeft de Tilburg organisatie de rest van Nederland mijlenver achter zich gelaten. Maar voor het totale Nederlandse ijshockey is dit geweldig. Zeker in tijden waarin het Nederlands team strijdt tegen degradatie en alleen winst op Estland in de reguliere tijd Nederland nog van degradatie af kan houden. Het blijft natuurlijk ook raar, een WK waarin de beste spelers van Nederland ontbreken. Alsof je het Nederlands elftal afvaardigt naar het WK voetbal met uitsluitend spelers van Spakenburg en Valleivogels terwijl Ajax bezig is met de finale van de Champions League.

Niettemin is de keuze van IJshockey Nederland en Tilburg voor het eigen team volledig te billijken. Jammer blijft het wel, een team met Joly, de spelers van Tilburg, Schaafsma, Dalhuijsen, Bruijsten en Nagtzaam gaat voor promotie, een team met vooral jongeren speelt tegen degradatie en is kanonnenvoer. Bovendien is een 14-0 tegen het Verenigd Koninkrijk voor het zelfvertrouwen van de betrokken spelers, maar ook voor de uitstraling van het Nederlandse ijshockey uiterst beroerd.

Mitch Bruijsten, foto Arie Leeuwesteijn

Zuid-Korea, waar ‘we’ een paar jaar geleden nog van wonnen gaat dus nu gewoon naar het grote A-WK volgend jaar in Denemarken…. Denemarken, nog niet heel lang geleden ook al zo’n land waar ‘we’ nog ‘gewoon’ van wonnen en inmiddels alweer een jaar of tien A-land. Ergens is het dus verschrikkelijk fout gegaan in het Nederlandse ijshockey. Het mooie is, we zijn weer bezig met de weg omhoog, al zullen velen dat nog niet als zodanig zien, maar een competitie van 14 clubs, is gewoon heel veel beter dan we jaren gewoon waren.

Er is heus e.e.a. voor verbetering vatbaar, maar we gaan de goede kant op. Het is nu een kwestie van verder uitbouwen en professionaliseren en dan zul je zien dat we echt beter zijn dan landen als Spanje, Roemenië of Estland, Litouwen en Kroatië op termijn. Nu zijn die landen óf gelijkwaardig óf beter, maar de basis in Nederland is breder, er is – ondanks dat IJshockey Nederland en de clubs altijd krap bij kas zitten – méér geld dan in de genoemde landen en er is een veel groter potentieel aan sponsoren, jeugdspelers en toeschouwers. Vergeet niet, de 1300 toeschouwers die bij de laatste thuiswedstrijd van óns Nijmegen zaten is óók voor veel clubs uit de Duitse Oberliga veel. De potentie is er dus gewoon. En met een club als Tilburg, waarvan de spelers wekelijks ervaring opdoen in een sterke competitie en spelers wekelijks tot het uiterste moeten gaan zal op termijn ook het Nederlandse team weer aan kunnen haken bij vroegere prestaties.

Nick de Jong, foto Tilburg Trappers

Is de schrijver van dit stuk gek aan het worden? Integendeel. Het in de kop genoemde Tilburg is hét bewijs dat er wel degelijk toekomst is voor het Nederlandse ijshockey. De overige clubs kunnen hiernaar opkijken. Voor Nijmegen is een stap als die van Tilburg nog te ver, maar wie weet kunnen Heerenveen en bv. Den Haag de stap naar het buitenland binnenkort wél een keer maken. Kijk naar clubs als Heerenveen, Eindhoven en Den Haag en dan zie je dat er veel jeugd is, dat er bij met name Heerenveen en Den Haag veel toeschouwerspotentieel en veel goede sponsoren zijn en dan zijn er clubs die kúnnen aanhaken bij het succes van Tilburg.

In ieder geval gaan de hartelijke felicitaties van AHOUD Devils organisatie, de spelers, de vrijwilligers en de sponsoren uit naar de Tilburg Trappers. Jullie hebben een uitzonderlijke en niet te evenaren prestatie met jullie titel neergezet. Een prestatie ook waarvoor in Nederland in de media helaas veel te weinig aandacht is. Feitelijk zijn jullie te goed gebleken voor de Oberliga, maar de DEL I en II willen nou eenmaal vooralsnog geen buitenlandse clubs toelaten. Red Bull Salzburg probeerde het ook al eens. Uiteindelijk kocht Red Bull maar een failliete club uit de DEL op, nu voor de 2e keer op rij kampioen van de DEL I, Red Bull München.

Bovendien moet Tilburg de hal uitbreiden, want voor de DEL is een grotere hal noodzaak. Overigens speelt Tilburg tegenwoordig bijna wekelijks voor een uitverkocht huis. Stiekem hoop je erop dat Tilburg nog een keer besluit naar de Russische KHL gaat. Dáár zijn buitenlandse clubs namelijk wél welkom. Nadeel daarvan is alleen dat er verschrikkelijk veel geld voor nodig is. Medvescak Zagreb uit Kroatië, hofleverancier van het Kroatische nationale team, heeft zich dit jaar teruggetrokken en gaat weer spelen in Oostenrijk omdat het geld op is en zo zijn er meer clubs die het amper meer kunnen rooien. Het zal dus wel bij een mooie droom blijven. Gezien dit laatste is het misschien maar beter als Tilburg een stabiele Oberligaclub wordt, verder groeit, bij met name de jeugd en niet al teveel gekke dingen gaat doen. We moeten zuinig zijn op jullie.

Door Wilco Veldhorst

Hoofdsponsoren