9x
4x
1x
1x

Tonight is the Night

Wout van der Hoef
14 januari 2017

Het was vrijdagavond 19.00 uur en de sneeuw kwam met bakken uit de lucht terwijl ik langs het Triavium reed op weg naar DJ Maarten in Lindenholt, die DJ Clemens een avondje moest vervangen. Tonight is the Night dat de AHOUD Devils een wedstrijd gaat winnen.

De tegenstander van de Devils was Antwerp Phanthoms, net als wij één potje gewonnen en vier OTV’tjes tegen twee van ons. De nummer zeven tegen de nummer zes. Wat kon er ons in Godsnaam nog gebeuren?

Het thuispubliek komt nog steeds trouw opdagen en ook de businessclub zit door een grote opkomst van de BNZ, de Bedrijvenvereniging Nijmegen Zuid, weer tjokvol. Waardering voor hen die de club in goede en slechte tijden blijven steunen. We hebben samen al heel veel meegemaakt, maar na vijf jaar voorspoed, lijkt de klad er dit jaar sportief verschrikkelijk goed in te zitten.

De eerste periode was mager, maar behoorlijk gelijk opgaand. De achterstand na 8:38 was wel een hele mooie. Ene Patrick Jr. van Noten waande zich een slalomspecialist op lange latten en zorgde voor de 0-1. Maar de AHOUD Devils heeft Thomas Stuart-Dant, de captain die door Eric Hoogvliets diep werd gestuurd en op 8:57 heel vlot voor een fraaie 1-1 gelijke stand zorgde.

De tweede ster aan Belgische zijde was Lukasz Bartak, hij zorgde voor de 1-2 op 10:53 en bij die goal wist ik al dat het toch niet de avond van mijn dromen werd. Zo gemakkelijk en zo ongehinderd als de Phantoms mochten aanvallen en schieten, dat kon niet lang goed gaan. De 2-2 door Mitchel van Holten, precies 5 minuten later was wel een heerlijke treffer na een snelle omschakeling. De assists kwamen op naam van Harley Verkroost en Rick Wijnen.

Maar als teken aan de wand schoot nog geen minuut later Bartak in een delayed penalty en weer zo vrij als een vogeltje van de Antwerpse Markt een rebound van Tomislav Hrelja binnen en stond het na 16:52 minuten 2-3. Stuart-Dant had nog een spectaculaire aanvallende actie maar trof het ijzerwerk van de goal. Daardoor bleef de stand na 20 minuten 2-3.

In de dweilpauze kwam het besef. Het wordt niks. Er was geen bezieling, geen vuur. Er kwam geen pass aan bij een medespeler, er was geen enkele verdedigende weerstand, zelfs geen strafminuutje. Gelaten laten we ons als team naar het einde van het seizoen slepen en daar kan niemand meer iets aan doen. Het laatste restje hoop was verdwenen.

In de eerste minuut van de tweede periode liep de achterstand op naar 2-4. Elke Devil keek toe hoe Marek Ziarny een pass vanachter de goal simpel binnen kon tikken. Een break van Stuart-Dant leidde niet tot succes, een schot vanaf de blauwe lijn van Matti Agemans wel. Na de 2-5 maakte Hrelja in de goal plaats voor Jefrey Vermeulen en probeerden Wessel Copier en van Holten het met twee goede aanvallende acties.

De Phantoms breidden in powerplay met Dave Stappershoef op de strafbank de voorsprong uit naar 2-6. De stand nam een dramatische vormen aan. Na een checking from behind door de Belg Tex Claessens op 38:10 zag ik voor het eerst enige agressie. Rick Wijnen, wie anders, nam het voortouw om wat meer fysiek in de strijd te gooien. Hoogvliets schoot in vrije positie nog een keer hard, maar te hoog, op de goal.

Na een 2-6 stand na 40 minuten, was de derde periode er een voor de statistieken. De 2-7 door van Noten was het enige hoogtepuntje van de gehele periode.  Peter Vissers en Tom Kokke hadden in de slotminuten nog twee kansjes.

De Antwerpse verdediger Tim Vos bracht aan het einde van de derde periode nog twee bezoekjes voor kneeing en slashing aan de strafbank. Daar maakte de 47-jarige Belg (!) een praatje met de officials van de Devils. Doelend op de banner van de op 41-jarige leeftijd overleden Ben Tijnagel, merkte hij op dat hijzelf al ouder was dan onze Legend geworden was…

Er resten ons nog vijf wedstrijden; Zoetermeer thuis, Herentals uit, Amsterdam thuis, Tilburg thuis en tenslotte op 19 februari Antwerpen uit. Laten we hopen op nog een paar spannende wedstrijden met een beetje passie. Daarna een lange zomer waarin heel veel moet gaan gebeuren. Prettig weekend.

Man of the Match Eric Hoogvliets

Door Wout van der Hoef

Hoofdsponsoren