9x
4x
1x
1x

Voorbeschouwing halve finale

Wilco Veldhorst
5 januari 2016

website-0012

En dan schrijf je een voorbeschouwing op de halve finale van de Nederlandse ijshockeybeker. Wat moet je daar nu over zeggen? De AHOUD Devils Nijmegen heeft de pech tegen Heerenveen te moeten. Heerenveen is de huizenhoge favoriet voor de landstitel en de bekertitel dit jaar. Heerenveen is de té kloppen ploeg in de BeNe-Liga met Herentals en Den Haag.

Geleen lijkt van de top 4 de outsider voor de landstitel. In de beker komen de 2 topfavorieten elkaar niet tegen, Herentals komt uit in de beker van België, maar in de topper in de BeNe-Liga bleek afgelopen weekend wel hoezeer beide teams aan elkaar gewaagd zijn. In een uiterst sfeervol Thialf won Heerenveen voor dik 2.000 toeschouwers, krap met 3-2 van de Belgen, nadat Herentals zelfs een voorsprong nam. Herentals was wél de enige ploeg waar Nijmegen dit jaar echt kansloos van verloor thuis in de competitie.

Qua toeschouwers was afgelopen weekeinde in elk geval geslaagd. Op de 9 wedstrijden in de BeNe-Liga en de topper in de Oberliga kwamen samen dik 6.700 toeschouwers af, een gemiddelde van zo’n 675 per wedstrijd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de twee toppers goed waren voor respectievelijk 2.000 en 2.500 toeschouwers, maar dan nog is de tendens in de publieke belangstelling over de gehele linie stijgende.

Je kunt stellen dat ijshockey aan het opleven is in Nederland en dat de stap van Tilburg naar de Oberliga en de samensmelting van Nederlandse Eerste divisie met de Belgische eredivisie en het restant van de Nederlandse eredivisieclubs de juiste is geweest. Ook in Tilburg werd pure reclame voor het ijshockey bedreven (al doet dat opschrijven als Nijmegen-supporter natuurlijk altijd nog steeds een beetje pijn).

website-0009

Terug naar de beker dan. Morgen (woensdag 6 januari a.s.) spelen we uit in Thialf, omdat Heerenveen nu eenmaal het thuisrecht heeft afgedwongen in de bekercompetitie. Een bekercompetitie waaraan dit jaar spijtig genoeg Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Eindhoven en Den Bosch niet meededen en die daarmee helaas een beetje gedevalueerd is. Zodoende bleef een bekercompetitie over waarin wij Dordrecht achter ons wisten te houden door 2 overwinningen op Dordrecht waarbij vooral de uitwedstrijd moeizaam in winst werd omgezet.

Wat zou het mooi zijn als volgend seizoen de bekercompetitie volgens een knock-outsysteem gespeeld wordt en gewoon alle Nederlandse teams meedoen of waarom niet alle teams uit de BeNe-Liga? Vrijdag 8 januari a.s. dan spelen we dan thuis om 20.30 uur in ons eigen Triavium.

Elke wedstrijd staat op zich en we spelen gewoon met zes tegen zes, maar het is niet heel moeilijk om in Heerenveen de absolute favoriet in deze halve finale te zien. Heerenveen deed vorig jaar nog mee in de finale om het kampioenschap van Nederland en de Bekerfinale waarin overigens beiden verloren gingen tegen Tilburg. Ook ging Heerenveen samen met Tilburg het avontuur aan over te stappen naar de Oberliga. Heerenveen zette alleen in tegenstelling tot Tilburg de definitieve stap niet. Heerenveen bedacht zich en besloot uiteindelijk toch mee te doen in de nieuwe BeNe-Liga.

Voor die BeNe-Liga overigens wel een absolute verrijking, qua organisatie, qua publieke belangstelling en qua team. Heerenveen is een team met drie imports, waarvan voor het Nederlandse publiek langjarige ex-Geleenspeler Pippo Limnell de bekendste is. Verder speelt ex-jeugdinternational en zeer ervaren goalie Sjoerd Idzenga voor Heerenveen, evenals de ook bij het Nijmegen publieke bekende international Marco Postma die nog een seizoen voor Nijmegen uitkwam. Verder spelen voor Heerenveen nog de internationals Ronald Wurm en Tony Demelinne en nog een flink aantal jeugdinternationals.

Qua spelerspotentieel na Tilburg wellicht het beste wat er op de Nederlandse ijsbanen rond schaatst. Alleen daarom al moet je eigenlijk komen kijken en genieten van het mooie ijshockey dat er ongetwijfeld te zien is. Van Heerenveen werd dit jaar twee keer verloren. Uit niet onverdienstelijk met 4-2 nadat Nijmegen zelfs brutaal een voorsprong nam en er had tot het einde toe absoluut meer ingezeten. Thuis was het verschil helaas duidelijker, 1-7 op dezelfde dag overigens dat Nijmegen nog zat na te genieten van de 3-1 winst van NEC op Feyenoord.

website-0013

Nijmegen heeft echter een naam hoog te houden qua verrassende uitslagen op het moment dat het er écht om gaat. Toen Nijmegen thuis van Heerenveen verloor in de bekercompetitie was de plek in de halve finale van de beker al zeker. Nu gaat het er echt om. Wat kunnen we van beide wedstrijden zeggen? Heerenveen moet niet in zijn spel kunnen komen en Nijmegen moet vooral zorgen dat het gedisciplineerd en vanuit een goede organisatie begint en blijft spelen.

In Geleen ging Nijmegen pas hard onderuit nadat er flink straffen waren uitgedeeld. Nijmegen heeft een prima team, dat bewezen beide finaleplaatsen in de Eerste divisie vorig seizoen en het seizoen ervoor én vooral de finale van vorig seizoen tegen Den Haag. In de meeste wedstrijden tot nu toe, een enkele echt uitglijder daargelaten, blijft ons team goed overeind, om zeker in het begin van het seizoen op een ongelukkig manier aan de verkeerde kant van de score te eindigen.

Kijk je op de ranglijst dan kun je exact zien waar ons probleem ligt. We scoren moeizaam en lopen soms te makkelijk tegen teveel straffen op. We moeten uit de strafbank blijven, geen ontzag tonen voor Heerenveen en voor Nijmegen moet het geluk eens mee zitten en dan kán het lukken, ook over twee of drie wedstrijden.

En laten we wel wezen, de eerste titel van Nijmegen werd gewonnen in een jaar dat de kenners geen cent gaven voor de kansen van een Nijmegen dat bestond uit eigen jeugdspelers tegen een degelijk, goed spelend en ervaren Heerenveen dat rijkelijk gevuld was met uitstekende imports die Heerenveen tussen 1977 en 1984 maar liefst zeven titels achter elkaar opleverden en die de mythe van de Feenstra Flyers geboren liet worden.

We zijn nu dik 30 jaar verder. Wat zou het mooi zijn als Nijmegen tot eenzelfde prestatie in staat zou zijn met wederom een team vol spelers vooral afkomstig uit de eigen jeugd. Daartoe is een luidruchtige zevende man wél broodnodig in het Triavium, dus kom in grote getalen. Op het moment van spelen kan overigens de eventuele finale-tegenstander al bekend zijn. Geleen won thuis overtuigend van Tilburg.

Hoofdsponsoren