9x
4x
1x
1x

We gaan weer beginnen!

Wilco Veldhorst
7 september 2016

IMG_1051

Na een weer veel te lange zomerpauze gaat het zondag weer van start. Het belooft een mooi jaar te worden. Nijmegen bestaat als ijshockeystad al bijna 50 jaar en we laten dat jaar natuurlijk niet ongemerkt aan ons voorbij gaan. Een halve eeuw ijshockey in Nijmegen, van diepe dalen tot prachtige momenten.

Wat te denken van de rechtstreekse tv-uitzending van Heerenveen tegen Nijmegen om de landstitel in Thialf waar méér dan 1.000.000 kijkers geboeid bleven kijken? “Ons” ijshockey werd wereldberoemd met een enorme knokpartij in Esbjerg. De enige en vooralsnog laatste keer dat het Nijmeegse ijshockey CNN haalde….

Maar a.s. zondag eerst “Onze” Devils die openen tegen de Amstel Tijgers uit Amsterdam. Nog niet voor het eggie, maar een testwedstrijd. Amstel Tijgers is komend jaar in ieder geval een van de clubs waar de Devils twee keer tegen uitkomen. Nu het aantal clubs gedaald is naar 14 is het misschien een idee om volgend jaar naar één, misschien dubbele? competitie toe te werken?

IMG_1055

Amsterdam, een stad met een rijke ijshockeytraditie. Een club ook met een uitstekende jeugdopleiding, die al veel jonge talenten heeft opgeleid. Ron Berteling was een van de grote namen en animators achter het succes van Amsterdam. Het verlies van Ron zal voor Amsterdam hard aangekomen zijn. Voor het Nederlandse ijshockey is het ook zeker te hopen dat Ron op de een of andere manier behouden blijft voor en betrokken blijft bij het Nederlandse ijshockey. Voor Amsterdam is het te hopen dat Ron ooit weer terugkomt op de Jaap Edenbaan. Hoe je het wendt of keert, Ron Berteling is een monument in het Nederlandse ijshockey en iemand met een enorme kennis van dit mooie spelletje en daarnaast een echte liefhebber. Genoeg over Berteling.

Amsterdam wordt dit seizoen getraind door de ook in Nijmegen niet onbekende Dave Hyrsky. Verder kwamen Josh Prudden, die drie seizoenen bij de best scorende spelers van de Eredivisie hoorde en die ervaring heeft in lagere Noord Amerikaanse Leagues, in het Italiaanse ijshockey en bij de Nederlandse topclubs Heerenveen en Tilburg. Met Tilburg won hij twee bekers en werd 1x landskampioen.

Daarnaast heeft Amsterdam nog een opvallende speler, de Slowaak Hutar, afkomstig uit een land waar mensen ijshockey dromen, eten en drinken. Waar in Nederland alles draait om het Nederlands voetbalelftal qua sport, dan nog veel meer voetbal, nog meer voetbal, nog een keer voetbal, wat hockey en paardensport en Max Verstappen is in Slowakije ijshockey volkssport nummer 1. Dé grote club uit dat land, Slovan Bratislava (een club waar in de jeugd een aantal jaren terug nog een Nijmeegse speler speelde) speelt zelfs mee in de Russische KHL. Dat niveau haalde Hutar overigens niet, maar het zou maar zo een speler kunnen zijn die gaat verrassen.

Met Tobias Katan heeft Amsterdam de beschikking over een speler die bij EC Bad Tölz in de Deutsche Nachwuchsliga heeft gespeeld. Daarnaast heeft Amsterdam met Michael Mackie Kwist nog een vierde buitenlandse speler met ervaring in het buitenland in het team en natuurlijk de langjarige, veelvuldig scorende en ervaren, in Nijmegen bekende Utrechter John Versteeg, 45 inmiddels, maar nog steeds een speler om rekening mee te houden.

Deze sterke kern wordt aangevuld met jonge, gretige spelers uit eigen jeugd en vanuit Dordrecht en Eindhoven. Amsterdam is een club om rekening mee te houden dit jaar. Leuk ook om te zien hoe onze Devils zich ertegen kunnen weren! Het belooft een mooie pot te worden a.s. zondag, dus kom naar Triavium a.s. zondag 19.30 uur.

door Wilco Veldhorst

Hoofdsponsoren