9x
4x
1x
1x

Zomerstop

Wilco Veldhorst
3 augustus 2016

tri11

Wat valt er te schrijven midden in de zomer?

Het programma en de deelnemers zijn bekend van een nieuw seizoen BeNe-Liga. Een BeNe-Liga die zich vorig seizoen bewezen heeft. Ons Nijmegen gaat het volgend seizoen opnemen tegen Eindhoven, Zoetermeer, Amsterdam, Antwerpen, Herentals en Trappers II. Dat lijkt zo op het oog een steviger poule dan ‘we’ vorig jaar in draaiden. Het halen van de play-offs zal dit jaar een behoorlijke kluif worden, maar dat staat ook garant voor veel en mooie wedstrijden in het Triavium. Herentals zag twee van zijn betere spelers vertrekken naar Frankrijk. Goed voor het Belgische ijshockey, jammer voor de BeNe-Liga en voor Herentals in het bijzonder.

Komend jaar vallen er helaas drie clubs af, daarover straks meer, maar er komt er ook één bij. Er vallen twee Belgische clubs weg en de Nederlandse club wordt vervangen door een andere Nederlandse club. Het is wel zaak dat de NIJB en de KBIJF het aantal Belgische clubs op peil houden. Als je tenminste een BeNe-Liga in stand wil houden en laten we eerlijk zijn, het afgelopen seizoen was een stuk leuker dan de seizoenen ervoor en de vooraf door ons ‘Ollanders’ als ‘zwak’ ingeschatte Belgische teams deden het zeker niet beroerd.

Wat heet, Luik plaatste zich met Nijmegen voor de play-offs en werden beiden uitgeschakeld door de veruit best presterende Nederlandse club, Unis Flyers Heerenveen. Een Heerenveen dat vervolgens door Herentals van de titel in de BeNe-Liga werd afgehouden. Leuven deed heel lang mee om een plaats in de play-offs. Olympia Heist presteerde heel wisselvallig. In de week dat het met meer dan 20 doelpunten verschil verloor van Herentals schakelde het Eindhoven doodleuk uit voor een plek in de play-offs.

1611 website-0003

Een competitie met 16 teams is natuurlijk ook veel leuker dan met 6 of 7 of zelfs 4! clubs zoals we dat in Nederland jaren gewend waren. Jammer, maar begrijpelijk, is wel dat men in Nederland dan weer voor een andere opzet gekozen heeft voor de landstitel. Als je je eigen competitie serieus neemt, dan is de titel in de BeNe-Liga het hoogst haalbare en moet je niet daarmee concurrerende wedstrijden of weekends in het leven roepen. Een beetje continuïteit zou daarbij ook mooi zijn. Dus al met al viel het eerste seizoen niet tegen. Het tweede seizoen kon nog wel eens leuker geworden. Door blessures geplaagd viel Antwerp vorig jaar tegen, maar datzelfde team heeft zich dit jaar uitzonderlijk versterkt. Veel spelers van Heist, dat zich niet inschrijft voor komend seizoen maken de overstap naar Antwerp.

Groningen vervangt Dordrecht. Groningen koos er vorig seizoen op het laatste moment voor in de eerste divisie te gaan spelen. Jammer, Groningen was veel te goed voor de eerste divisie en werd met overmacht kampioen en Groningen is een garantie voor goede toeschouwersaantallen. In België haakt Heist af dat veel spelers zag verdwijnen naar een nieuwe club in Leuven en naar Antwerpen. Verder haakt Turnhout af, omdat de club zijn hal gesloten zag worden. De eigenaar gaf er de brui aan. Het Turnhoutse ijshockey leek te verdwijnen. Echter, Turnhout haakt dan wel af, vanwege de hallenproblematiek, het ijshockey is er gered. De komende twee jaar gaat Turnhout in een tijdelijke hal spelen met een optie voor nog een derde jaar. In die periode kunnen de Turnhoutse ijsclubs met samen zo’n 500 leden werken aan een definitieve oplossing.

Z015

Er is meer mooi nieuws voor het ijshockey in de Benelux. De Eindhovense kunstijsbaan is na zes jaar voor de komende tien jaar gered. De ijsbaan, door het Philips-concern aan de stad Eindhoven geschonken, werd voor de tweede keer in zes jaar met sluiting bedreigt. Voor de tweede keer kwam de Eindhovense bevolking massaal in opstand tegen de sluiting van ‘hun’ ijsbaan. Er kwam een Facebookpagina met meer dan 8000 likes, er kwamen tal van ludieke acties en er waren maar liefst twee! inspraakavonden nodig om alle belanghebbenden aan het woord te kunnen laten. Er was een grotere opkomst dan de keer dat het Eindhovense stadsbestuur moest stemmen over het pakket steunmaatregelen voor veelvuldig landskampioen PSV.

Dat zegt toch wel wat voor een ijsbaan waarvan de wethouder beweerde dat het geen kernfunctie had in de stad. Een ijsbaan ook die goed is voor jaarlijks een kwart miljoen gebruikers. De betreffende wethouder sneuvelde overigens uiteindelijk op onder andere dit dossier. Na het protest ging het snel, de gemeenteraad besloot dat de ijsbaan niet dicht mocht en geprivatiseerd zou worden. Er is een nieuwe exploitant gevonden in de Stichting Sportfondsen. Dat is heel mooi, zonder ijsbaan geen ijshockey en zonder Eindhoven geen mooie BeNe-Liga. De hal in Eindhoven is natuurlijk samen met Heerenveen en Tilburg een van de betere accommodaties in Nederland.

Voor het eerst in jaren komt er een echt nieuwe club bij. Dat is even wennen voor het Nederlandse ijshockeywereldje waarin vaker clubs wegvielen, maar met Leeuwarden komt er een nieuwe club bij in de eerste divisie en zo krijgt de prachtige, nieuwe accommodatie in Leeuwarden ook weer een eigen club.

Er was ook jammerlijk nieuws. Ron Berteling stopte als trainer bij Amsterdam en dat terwijl hij bij Amsterdam werkelijk formidabel werk heeft afgeleverd. De Amstel Tijgers gaan hem nog missen. We zagen zoals gezegd Dordrecht uit de BeNe-Liga vallen, samen met Turnhout en Heist.

12792392_1697211903865509_3035926727500849068_o

Wat valt er te wensen?

Het zou mooi zijn als er op termijn een sponsor voor de competitie gevonden kon worden. Misschien moet men eens overwegen ook de Belgische en de Nederlandse eerste divisie in elkaar te schuiven en wat zou het mooi zijn als er nog een paar clubs uit bijvoorbeeld Duitsland of Luxemburg aan zouden willen en kunnen schuiven in de BeNe-Liga, zodat we van een echte Benelux-competitie kunnen spreken. Een competitie die je stukje bij beetje zou kunnen uitbouwen naar een hoger niveau.

Oostenrijk is misschien wat te hoog gegrepen, maar vergeet niet dat het Oostenrijkse ijshockey net als het Nederlandse nu, een jaar of 20 terug volledig op zijn gat lag, dat men een nieuwe competitie op poten heeft gezet en dat men die onder andere door er een internationale competitie van te maken, het niveau omhoog heeft weten te brengen en naar het huidige niveau heeft weten uit te bouwen. Er zit groei in, dankzij het overgaan van de grens door de Oostenrijkse ijshockeybond.

Zagreb uit een niet-ijshockeyland (Kroatië) deed het daarbij zo goed, dat die inmiddels de overstap naar de Russische KHL heeft gemaakt, ná de Amerikaans-Canadese NHL de beste ijshockeycompetitie in de wereld.

Wishfull thinking?

Nee, Grefrath bijvoorbeeld, 15 km over de grens bij Venlo, heeft al eens naar Nederland willen overstappen. Nordhorn, tegen de grens aan bij Twente kon de kosten in de Duitse Oberliga niet meer dragen. Niet heel vreemd, want bijna elke Nederlandse (en Belgische club) speelt dichterbij dan de dichtstbijzijnde Duitse tegenstander. Tornado Luxemburg speelt in de Franse derde divisie waar het geen kampioen kan worden, dan is een Benelux-competitie allicht leuker met ook nog eens de kans een titel te winnen. Misschien blijft het bij dromen, maar er moet tenslotte wat te dromen blijven en men moet natuurlijk over verbetering blijven nadenken.

door Wilco Veldhorst

Hoofdsponsoren