9x
4x
1x
1x

Zomerstop

Wilco Veldhorst
19 april 2016

12792392_1697211903865509_3035926727500849068_o

En ineens is het ijshockeyseizoen in Nederland zo goed als voorbij. En waar schrijf je dan over? Met de terugkeer van het Nederlands ijshockeyteam in Divisie 1B van het mondiale ijshockey komt een eind aan een veelbewogen seizoen.

Het was een experimenteel jaar, wat ging de BeNe-Liga brengen, nadat de eredivisie definitief begraven was? Groningen durfde in eerste instantie het avontuur niet aan, Heerenveen Flyers bleef ondanks de eerder uitgesproken intenties in Nederland in plaats van Tilburg te volgen naar de Oberliga. Het bracht Heerenveen de eerste landstitel na 1983 en een enorme aanwas aan jeugdleden.

In Nederland zijn er best clubs te vinden waar Nijmegen wat van kan leren. Van Heerenveen hoe je de social media ‘bespeelt’ en hoe je een eigen YouTube-kanaal opzet met live-beelden van de eigen thuiswedstrijden. Van HYS kunnen we leren hoe je (veel) meer publiek naar Triavium kan lokken. Van Amsterdam (en ook Herentals) hoe je een winnend team smeedt met nagenoeg uitsluitend eigen jeugdspelers. En wat blijkt, het is een kwestie van een lange adem. Dus rust in de organisatie en werken aan een verdere uitbouw van de organisatie. Herentals en Amsterdam zijn beiden al een jaar of tien bezig en dus een jaar of tien verder.

p091 Op het moment dat ik dit schrijf is het Nederlandse ijshockeyteam net gepromoveerd naar het derde mondiale niveau en staat Tilburg Trappers op de rand van het kampioenschap in de Duitse Oberliga. En zo eindigt het ijshockeyseizoen in Nederland toch nog met een gouden randje. Ondanks de degradatie van de dames en ondanks de degradatie van de U18. Een bijzondere prestatie ook van de ‘eeuwige’ rivaal van Nijmegen uit de oude eredivisie-tijden.

Misschien ligt er nog wel meer moois in het verschiet, want nu het Nederlands team is teruggekeerd in Divisie I kunnen de spelers van Tilburg volgend jaar er wellicht wél bij zijn bij het volgende WK en van een team waarin de Tilburg spelers erbij zijn als kern mogen we wat verwachtten op een volgend WK. Een ingespeeld team op top Oberliga-niveau, aangevuld met in Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, Slovenië en op lagere profniveaus in Noord-Amerika spelende spelers kan verrassend uit de hoek komen.

Maar laten we reëel zijn, Oberliga, zoals Tilburg dát is voor Nijmegen –helaas- niet weggelegd. Ondanks dat mag de ijshockeyliefhebber in Nijmegen heel blij zijn dat ‘we’ er nog zijn. Wie had in 2010, toen het Nijmeegse ijshockey op zijn gat lag durven dromen over een Nijmegen dat in 2016 weer in de play-offs op het hoogste niveau zou staan, notabene met een team zonder imports, nagenoeg bestaande uit spelers die hun opleiding genoten hebben in Nijmegen zelf. Jongens ook vooral uit Nijmegen zelf of uit de directe omgeving.

Laten we eens vooruitblikken op het volgende seizoen. In de zomerperiode is het dit jaar allicht gemakkelijker om de kracht van de tegenstanders van volgend jaar in te schatten. Nijmegen begon afgelopen seizoen bijna traditioneel beroerd om in de loop van het seizoen beter te gaan spelen. Met het betere spel kwamen ook de punten. Opmerkelijk feitje, vooral tegen de Belgen, vooraf als zwakste ingeschat, hadden ‘we’ het moeilijk.

Tegen Heerenveen, het beste wat ijshockeyend Nederland te bieden had kwam Nijmegen echter best aardig mee in alle wedstrijden. Wat heet, in de halve finale voor de beker werd Heerenveen bijna met een nederlaag naar huis gestuurd. Herentals bleek niet één maatje, maar meerdere maten te groot. Gelukkig was dat niet alleen voor Nijmegen het geval. Eigenlijk was Herentals voor elk team in de BeNe-Liga in meer of mindere mate (veel) te sterk. Herentals werd dan ook volkomen terecht winnaar van de BeNe-Liga en landskampioen en bekerwinnaar in België.

Maar over het algemeen bleek het eerste seizoen van de BeNe-Liga een seizoen waarin iedereen van iedereen kon winnen. Gek genoeg zeiden ook de dubbele cijfers niet persé iets, Heist-op-den-Berg dat op zich best leuk ijshockey speelde werd afgedroogd door Herentals, maar ons eigen Nijmegen had er nog behoorlijk moeite mee en Eindhoven verloor daags na de enorme nederlaag van Heist tegen Herentals zijn play-off plaats tegen Heist. Geleen dan, vooraf ingeschat als een favoriet voor de titel kwam er in de play-offs tegen Heerenveen eigenlijk niet aan te pas.

Waar moeten we Nijmegen dan inschatten? Nijmegen deed het afgelopen seizoen heel behoorlijk mee in de middenmoot en aan het eind van het seizoen stonden ‘we’ op de 10e plaats van de 16 teams die de BeNe-liga vormden. Mede dankzij de opzet van de competitie was die plek echter voldoende om een play-off plaats te claimen. Het enige wat echt ontbrak was een speler die echt gemakkelijk en veel scoort.

website -0010

Blijven de teams redelijk bij elkaar, dan kon ons eigen Nijmegen volgend jaar best eens verrassen. Als dit Nijmegen bij elkaar blijft zijn de spelers een jaar verder, gewend aan een hoger, sneller en beter niveau en als ‘we’ een programma hebben dat ons in het begin lekker ligt, kon Nijmegen volgend jaar best eens verrassen. Van groot belang daarbij is dat we tegen veel minder domme straffen aanlopen. Wedstrijden win je nou eenmaal niet op de strafbank. De vele strafminuten hebben Nijmegen in veel wedstrijden de das om gedaan en gewoon punten gekost.

En wie weet hadden we langer kunnen genieten van de play-offs als we niet direct tegen Herentals hadden gehoeven. Een gemakkelijk, veel-scorende speler erbij zou mooi zijn. Al blijft het filosoferen waar ons eigen Nijmegen geëindigd was als Bob Theunissen wel teruggekomen was op het ijs voor Nijmegen. Ach, er moet ook nog wat te wensen overblijven tenslotte.

Ondertussen wordt de zomerperiode ook benut om de organisatie verder uit en op te bouwen. Het mooiste en misschien wel belangrijkste nieuws van de afgelopen maanden was de verlenging van het hoofdsponsorschap door schildersbedrijf Ahoud. Niet alleen vanwege de niet onbelangrijke financiële bijdrage van deze trouwe sponsor, maar ook omdat de mens achter dit schildersbedrijf Harry Roelofs voor het Nijmeegse ijshockey op de achtergrond enorm veel betekent.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid relaties die hij in de afgelopen seizoenen kennis liet maken met dit mooie spelletje. Relaties die, wie zal het zeggen, wellicht zelf ooit wel (sub-)sponsor willen worden van het ijshockey. Dan zouden ze toetreden tot een basis van (sub-) sponsoren die we in de afgelopen jaren groter en groter hebben zien groeien, waardoor we ook stukje bij beetje de organisatie kunnen professionaliseren. Laten we wel wezen zonder sponsors geen ijshockey.

Natuurlijk blijft er genoeg om van te dromen over. Het zou mooi zijn als Nijmegen een eigen YouTube-kanaal zou krijgen naar het voorbeeld van Flyer live-tv waar de thuiswedstrijden van Devils live te volgen zijn. Het zou ook mooi zijn als we het Triavium weer ouderwets vol kunnen krijgen. Zou een mooie uitdaging voor het bestuur zijn. De komende maanden gebruiken om het Triavium vol te krijgen. Want wat is er mooier dan ouderwets voor een paar duizend mensen spelen?

Hoofdsponsoren